Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francosko sodišče staršem prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda

Deli na:
Francosko sodišče staršem prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda

Foto: Arhiv Reporterja

Francosko sodišče je staršem zaradi možnosti posmehovanja in dajanja neprimernih opazk prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda (Fraise).

V registru imen novorojenčkov so septembra lani zabeležili nenavadno ime Nutella, zaradi česar so lokalni tožilci posredovali na družinskemu sodišču.

Starši se zaslišanja na sodišču niso udeležili in sodnik se je v njuni odsotnosti odločil za preimenovanje deklice v Ello.

Po pojasnilu sodišča je Nutella marketinško ime za lešnikov namaz, kar pa bi lahko vzbudilo posmehovanje. "To je v nasprotju z otrokovimi interesi, da ne nosi imena, ki bi lahko vodilo do posmehovanja in neprimernih opazk," je menilo sodišče.

V podobnem primeru je sodišče zavrnilo tudi starša, ki sta želela svojega otroka poimenovati Jagoda (Fraise). Tudi v tem primeru je sodnik presodil, da bi bil lahko otrok tarča posmeha, tako da so otroka preimenovali v Fraisine, sicer popularno ime iz 19. stoletja.

V Franciji so staršem otrok šele v letu 1993 dovolili poimenovati otroke, kakor so sami želeli. A kljub temu lahko matičar vseeno posreduje, če presodi, da ime ni ustrezno ali bi lahko vodilo v posmehovanje.

V 18. stoletju so bili francoski starši v izbiri imena svojim potomcev omejeni na številne popularne svetnike in znane osebnosti. Ta zakon so nato v državi nekoliko omilili leta 1966, pri čemer so takrat med drugim dovolili alternativno črkovanje in tuja imena, navaja francoska tiskovna agencija AFP.