ženska telefonira Dobra karma

Kam vas v resnici vodijo vaša predvidevanja?

meghan markle, princ harry Svet24.si

Kraljica je Harryju in Meghan to prepovedala, ...

KOLUMNE NENAD Reporter.si

(KOMENTAR) O »uglednih akademikih«, Janezu ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

o odpadki v kuhinji ana zontar Njena.si

Ana Žontar čustvena, ne more verjeti

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Magazin

Francosko sodišče staršem prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda

Deli na:
Francosko sodišče staršem prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda

Foto: Arhiv Reporterja

Francosko sodišče je staršem zaradi možnosti posmehovanja in dajanja neprimernih opazk prepovedalo imenovati otroke Nutella in Jagoda (Fraise).

V registru imen novorojenčkov so septembra lani zabeležili nenavadno ime Nutella, zaradi česar so lokalni tožilci posredovali na družinskemu sodišču.

Starši se zaslišanja na sodišču niso udeležili in sodnik se je v njuni odsotnosti odločil za preimenovanje deklice v Ello.

Po pojasnilu sodišča je Nutella marketinško ime za lešnikov namaz, kar pa bi lahko vzbudilo posmehovanje. "To je v nasprotju z otrokovimi interesi, da ne nosi imena, ki bi lahko vodilo do posmehovanja in neprimernih opazk," je menilo sodišče.

V podobnem primeru je sodišče zavrnilo tudi starša, ki sta želela svojega otroka poimenovati Jagoda (Fraise). Tudi v tem primeru je sodnik presodil, da bi bil lahko otrok tarča posmeha, tako da so otroka preimenovali v Fraisine, sicer popularno ime iz 19. stoletja.

V Franciji so staršem otrok šele v letu 1993 dovolili poimenovati otroke, kakor so sami želeli. A kljub temu lahko matičar vseeno posreduje, če presodi, da ime ni ustrezno ali bi lahko vodilo v posmehovanje.

V 18. stoletju so bili francoski starši v izbiri imena svojim potomcev omejeni na številne popularne svetnike in znane osebnosti. Ta zakon so nato v državi nekoliko omilili leta 1966, pri čemer so takrat med drugim dovolili alternativno črkovanje in tuja imena, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

loading...
Loading...