nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozy zaslišan zaradi poneverjanja računov med predsedniško kampanjo

Deli na:
Sarkozy zaslišan zaradi poneverjanja računov med predsedniško kampanjo

Foto: Getty Images

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je bil danes na sodišče, kjer so ga zaslišali zaradi poneverjanja računov v času predsedniške kampanje leta 2012. Zaradi tega bi lahko proti njemu vložili tudi obtožnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Računovodsko poneverjanje očitajo podjetju Bygmalion, ki je organiziralo Sarkozyjevo kampanjo. Izdatki za kampanjo so zakonsko omejeni na 22,5 milijona evrov, omenjeno podjetje pa je 18,5 milijona evrov namesto kampanji zaračunalo Sarkozyjevi stranki UMP in tako domnevno prikrilo višje izdatke za kampanjo.

Več zaposlenih iz podjetja Bygmalion, med njimi tudi računovodja, in več nekdanjih članov stranke UMP, ki se je kasneje preimenovala v Republikance, je priznalo, da je prišlo do goljufije. Nihče pa ni obtožil nekdanjega francoskega predsednika, ki je na volitvah leta 2012 izgubil proti Francoisu Hollandu.

Sarkozy, ki je Francijo vodil med letoma 2007 in 2012, pa je vedno trdil, da o računovodskem poneverjanju ne ve ničesar.

Preiskava je pokazala, da je Sarkozy sredi marca 2012 v okviru kampanje zahteval organizacijo več dogodkov. Vodja njegove kampanje Guillaume Lambert pa je policiji povedal, da je predsedniškega kandidata opozoril na nevarnost, da bi lahko presegli omejitev izdatkov.

Sarkozy je septembra lani policiji med zaslišanjem povedal, da se opozorila ne spominja in očitke označil za farso. Odgovornost pa očita podjetju Bygmalion in stranki UMP, ki jo je takrat vodil Jean Francois Cope.

Od takrat preiskujejo tudi proračunske izdatke stranke UMP, ki je leta 2012 za kampanjo porabila 13,5 milijona evrov, od teh pa so bila na računu kampanje zabeležena zgolj sredstva v višini treh milijonov evrov.

Doslej so zaradi goljufije, zlorabe zaupanja ali nezakonitega financiranja kampanje obtožili trinajst uslužbencev Bygmaliona in članov UMP oziroma Republikancev.