peter ceferin26 Odkrito.si

Odvetnik Peter Čeferin odkrito o ženskah

Manca Špik - OBREZ!!! Svet24.si

Manca obožuje terence

Indijanka prerokuje Petisvet

Prerokba starodavnih Indijancev se uresničuje?

voznik avtobusa, šofer Svet24.si

Francu so 72 evrov pokojnine še znižali

Horoskop Svet24.si

Horoskop za ponedeljek, 23. julija

alenka kozolc Njena.si

Po kemoterapiji slovenski igralki dovolili na ...

kolaž mirela rajak Njena.si

Neprepoznavna: Mirela iz Kmetije shujšala in ...

Svet

Sarkozy vztraja, da ni prejel denarja od Gadafija: "Živim v peklu tega obrekovanja."

Deli na:
Sarkozy vztraja, da ni prejel denarja od Gadafija: "Živim v peklu tega obrekovanja."

Foto: arhiv Reporterja

Bivši francoski predsednik Nicolas Sarkozy, proti kateremu je bila v sredo vložena obtožnica, ker naj bi od nekdanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija prejel sredstva za financiranje predvolilne kampanje leta 2007, je zatrdil, da tožilstvo nima nobenih fizičnih dokazov proti njemu.

"Obtožen sem brez slehernega prepričljivega dokaza zaradi izjav gospoda Gadafija, njegovega sina, nečaka, bratranca, tiskovnega predstavnika, bivšega premierja," je dejal Sarkozy v izjavi na sodišču, ki jo je danes na svoji spletni strani objavil časnik Le Figaro.

"Živim v peklu tega obrekovanja od 11. marca 2011", ko je Gadafi razkril domnevno financiranje, je dodal Sarkozy. Ob tem je pozval tožilstvo, naj ga obravnava kot pričo in ne kot osumljenca.

"V 24 urah pridržanja sem na vso moč poskušal pokazati, da resni neposredni dokazi, potrebni za obtožbo nekoga, ne obstajajo," je v svoji izjavi dejal 63-letni bivši predsednik.

Sodniki so po petih letih preiskovanja in dveh dneh zaslišanja Sarkozyja v sredo odločili, da je dovolj dokazov za vložitev obtožnice.

Sarkozy, ki je bil predsednik en mandat v letih 2007-2012, je obtožen korupcije, nezakonitega financiranja kampanje in prikrivanja libijskih javnih sredstev.

Za francosko-libanonskega poslovneža Ziada Takieddina, ki trdi, da je konec leta 2006 ali v začetku leta 2007 na francosko notranje ministrstvo prinesel tri kovčke z več milijoni evrov gotovine, je Sarkozy dejal, da gre za osebo z zelo sumljivim značajem in dvomljivo preteklostjo.

Francoska policija je Sarkozyja v zvezi z očitki, da je kampanjo za predsedniške volitve leta 2007 financiral z denarjem iz Libije, pridržala v torek.

Očitki o financiranju kampanje z denarjem libijskega režima nekdanjega diktatorja Moamerja Gadafija so sicer stari že več let, a tokratno zaslišanje je bilo prvo v zvezi s tem. Državno tožilstvo v Parizu je preiskovalni postopek uvedlo aprila 2013.