lev Dobra karma

Danes je galaktični dogodek leta - odpirajo se ...

Dakota Johnson Svet24.si

FOTO: Ob mednarodnem dnevu ženskega orgazma z ...

josip broz tito davorjanka paunovic Reporter.si

To je bila najbolj vroča Titova ljubezen: seksa ...

sezonski-delavci, kmetijstvo Svet24.si

Sezonci pobegnejo v Avstrijo, kjer so tudi bolje ...

pivec3 Necenzurirano

Aleksandra Pivec je žrtev – same sebe #kolumna

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

tom in jan Njena.si

KMETIJA: Takšen je maček Tom po skoraj enem letu...

Svet

Sarkozy obtožen nezakonitega financiranja kampanje z denarjem najbogatejše Francozinje

Deli na:
Sarkozy obtožen nezakonitega financiranja kampanje z denarjem najbogatejše Francozinje

Foto: Reuters

Nekdanji francoski predsednik Nicolas je bil v četrtek na sodišču v Bordeauxu obtožen, da je izkoristil ostarelo najbogatejšo Francozinjo in nezakonito financiral volilno kampanjo leta 2007. Njegov odvetnik je že napovedal pritožbo na obtožnico, ki bo omogočila formalno preiskavo Sarkozyja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarkozy je obtožen, da naj bi izkoriščal ostarelo dedinjo kozmetičnega imperija L'Oreal, Lilliane Bettencourt. Od danes 90-letne milijarderke Bettencourtove, ki že vsaj od leta 2006 trpi za hudo demenco in ni več opravilno sposobna, naj bi prejel 150.000 evrov za svojo kampanjo in presegel dovoljeno višino. Sarkozy obtožbe ostro zanika.

A v četrtek so ga na hitro poklicali v pisarno preiskovalnega sodnika Jean-Michela Gentila, ki preiskuje afero, da se je soočil z vsaj štirimi nekdanjimi člani osebja Bettencourtove. Do soočenja je prišlo, ko so se pojavile trditve, da naj bi Sarkozy od njih prejemal ovojnice z denarjem za financiranje kampanje, ki ga je nato ponesla na položaj predsednika Francije.

Sodnik naj bi s soočenjem poskušal tudi ugotoviti, kolikokrat je Sarkozy med kampanjo obiskal Bettencourtovo. Sarkozy zatrjuje, da je njeno hišo med kampanjo obiskal le enkrat, in sicer da se je srečal z njenim zdaj že pokojnim možem. Člani osebja pa so povedali drugačno zgodbo, poroča AFP.

Sarkozyjev odvetnik Thierry Herzog je obtožnico že napadel kot "pravno nevzdržno in nepravično". Napovedal je pritožbo, da se obtožnica takoj zavrže. Z vloženo obtožnico se po francoskem pravnem redu namreč uvaja sodna preiskava, pojasnjuje AFP.Sodnik Gentil je sicer z dvema sodelavcema že novembra zaslišal Sarkozyja v zvezi z afero. Zaslišanje je tedaj trajalo kar 12 ur. Tedaj so se odločili, da še ne vložijo obtožnice, ampak nadaljujejo preiskavo.

Preiskava je doslej razkrila, da naj bi Sarkozy in njegova konservativna stranka UMP od Betencourtove dobila ogromne količine denarja. Glede na dosedanje ugotovitve preiskovalcev morda celo do štiri milijone evrov. Bettencourtova pa naj bi bila tedaj že močno dementna in ni vedela, kaj se dogaja z njenim premoženjem in da jo izkoriščajo.

Kot je leta 2010 preiskovalcem povedala njena nekdanja računovodja Claire Thibout, je osebno izročala ovojnice z denarjem osebnemu pomočniku Bettencourtove Patricu de Maistru, ta pa nato naprej blagajniku Sarkozyjeve kampanje Ericu Woerthu.

Woerth je bil v aferi že obtožen. Za Sarkozyja so preiskovalci počakali, da je izgubil volilni boj s sedanjim francoskim predsednikom Francoisom Hallandom.

Loading...