profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozy obljublja: Ne bom sklepal dogovorov s skrajno desnico

Deli na:

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je danes obljubil, da pred drugim krogom predsedniških volitev v Franciji 6. maja ne bo "sklepal dogovorov" s skrajno desnico. Njegov tekmec v drugem krogu, socialist Francois Hollande pa je napovedal, da bo v primeru izvolitve tujcem, ki živijo v Franciji, prihodnje leto dal pravico voliti na lokalnih volitvah.

V nedeljskem prvem krogu predsedniških volitev je Hollande zbral 28,6 odstotka glasov, Sarkozy pa 27,1 odstotka. Kandidatka desnice Marine Le Pen je bila z 18 odstotki tretja. Zato je pričakovati, da bo prav okoli šest milijonov njenih volivcev odločilno vplivalo na končen izid drugega kroga.

Sarkozy je v pogovoru za radio France Info poudaril, da je treba nagovoriti volivce Le Penove. Hollande pa je dejal, da teh 18 odstotkov volivcev nima za desničarske skrajneže. "Mislim, da ni narobe, če narod spregovori," je poudaril, obenem pa dejal, da ne želi ministrov iz desničarske Nacionalne fronte.

Sarkozy je v današnjem odzivu na izjave svojega tekmeca poudaril, da je treba nagovoriti vse. "Ne bo dogovora z Nacionalno fronto, ne bodo dobili ministrov, vendar pa moram upoštevati tudi njihove volivce in ne bom vihal nosu nad njimi," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Hollande pa očitno nabira glasove strpnejših volivcev. V televizijskem pogovoru je dejal, da v primeru izvolitve za prihodnje leto načrtuje reformo, ki bo nedržavljanom EU omogočila, da bodo lahko volili na francoskih lokalnih volitvah leta 2014. Kot poroča AFP , državljani EU že lahko sodelujejo na francoskih lokalnih volitvah.