bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Skrito v raju Njena.si

Kako so Hrvati sprejeli serijo Skrito v raju?

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

Svet

Sarkozy Hollandea ozmerjal z lažnivcem in arogantnežem

Deli na:

Sedanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy in njegov tekmec, socialist Francois Hollande sta se v sredo prvič soočila v sicer edinem televizijskem dvoboju pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev. Sarkozy ni skoparil s kritikami na račun tekmeca, vendar mu, kot kažejo javnomnenjske raziskave, dokončnega udarca ni uspelo zadati.

Tako je Hollande, ki mu javnomnenjske raziskave v nedeljo napovedujejo zmago, televizijsko soočenje prestal "brez praske". Politične analitike je sicer presenetila ostrina izmenjave mnenj med politikoma, vendar po drugi strani dvomijo, da je televizijsko soočenje že prineslo dokončen odgovor o končnem rezultatu nedeljskih volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sarkozy, sicer kandidat Unije za ljudsko gibanje, tako med soočenjem ni okleval in je Hollandea brez zadržkov ter večkrat označil za lažnivca in arogantneža. Kandidat socialistov mu ni ostal dolžan in mu, na trenutke tudi posmehljivo, očital, da ni želel prevzeti odgovornosti za rezultat svojega predsednikovanja. Prav tako ga je obtožil samozadovoljnosti v času, ko številne volivce pesti huda gospodarska kriza.

"Karkoli pride na pot, karkoli se zgodi, ste vedno zadovoljni," je izjavil Hollande, potem ko sta s Sarkozyjem izmenjala mnenja o gospodarskih temah. "To je laž! Laž," mu je odvrnil Sarkozy.

Vzdušje se je ponovno naelektrilo, ko je Hollande očital sedanjemu predsedniku, da je na visoke položaje v vladi, medijih in industriji nastavil politične prijatelje. Na te kritike se je Sarkozy odzval z očitkom, da je njegov tekmec obrekovalec. "Povem vam, da urad predsednika ni običajen urad in razmere, v katerih smo, niso običajne," je še dejal Sarkozy.

Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo, da naj bi Hollande v nedeljo zmagal z okoli 54 odstotki glasov, medtem ko naj bi Sarkozyja podprlo 46 odstotkov volivcev. Zato je predsednik zadnje dni predvolilne kampanje skušal pritegniti zlasti volivce kandidatke skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen, ki je v prvem krogu predsedniških volitev konec aprila dosegla uspeh s tretjim mestom in zbranimi skoraj 18 odstotki glasov.

Sarkozy je sicer uspel Hollandeu odščipniti nekaj točk, ko je razprava nanesla na vprašanje priseljevanja, pri čemer Hollande ni podal nekaterih jasnih odgovorov. Bolje pa se je odrezal pri temah, ki so zajele gospodarstvo in stopnjo brezposelnosti v Franciji.

"Naša brezposelnost se je povečala. Naša konkurenčnost se je poslabšala in Nemčiji gre bolje kot nam," je ob kritiki Sarkozyjevih gospodarskih dosežkov poudaril kandidat socialistov.

"Zakaj gre Nemčiji bolje kot nam? Zato ker je Nemčija sprejela nasprotne politike, kot jih vi predlagate francoskemu narodu," mu je odvrnil Sarkozy.

"Pri vas je vse zelo preprosto. Nič ni vaša krivda," mu ni ostal dolžan Hollande.

Politična veterana sedaj pripravljata še zadnji večji zborovanji, preden bo v petek opolnoči nastopil predvolilni molk pred nedeljskim drugim krogom volitev, ko bo 44 milijonov francoskih volilnih upravičencev odločilo, kdo bo novi predsednik države.