stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozy ni upravičen do vrnitve deset milijonov evrov za lansko volilno kampanjo

Deli na:
Sarkozy ni upravičen do vrnitve deset milijonov evrov za lansko volilno kampanjo

Foto: Reuters

Francoski ustavni svet, najvišja ustavna avtoriteta v Franciji, je včeraj potrdil odločitev organa za nadzor nad financiranjem volilnih kampanj, po kateri bivši predsednik države Nicolas Sarkozy ni upravičen do povrnitve stroškov iz lanske volilne kampanje v višini več kot deset milijonov evrov.

Sarkozy je v povezavi s kampanjo pred lanskimi predsedniškimi volitvami v Franciji, na katerih ga je premagal socialist Francois Hollande, prijavil za skoraj 23 milijonov evrov izdatkov - za 2,1 odstotka več od najvišje dovoljene meje 22,5 milijona evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je včeraj potrdil ustavni svet, je Sarkozy prekoračil omejitev izdatkov in zato ni upravičen do povrnitve 47,5 odstotka stroškov iz volilne kampanje, ki bi mu sicer pripadala po zakonu o financiranju volitev. Poleg tega bo moral vrniti 150.000 evrov, ki mu jih je država vnaprej izplačala za vodenje kampanje.


Le nekaj ur po objavi te odločitve je Sarkozy včeraj izstopil iz ustavnega sveta, katerega član je bil avtomatično kot bivši predsednik države. Kot je pojasnil za AFP, iz sveta izstopa "nemudoma", saj bo tako "ponovno dobil svobodo govora" in se bo lahko odzval na odločitev.

Bivši predsednik je sicer vpleten v vrsto škandalov, povezanih s financiranjem njegovih volilnih kampanj, a vsakršno krivdo odločno zavrača. Med drugim naj bi kampanjo leta 2007 financiral z denarjem tedanjega libijskega voditelja Moamerja Gadafija ter prejemal sporno gotovino od najbogatejše Francozinje, dementne dedinje kozmetičnega imperija L'Oreal Liliane Bettencourt.

Včerajšnja odločitev pomeni obenem hud finančni udarec za Sarkozyjevo stranko UMP, trenutno največjo opozicijsko stranko v Franciji, ki se že tako ali tako otepa z notranjimi boji, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.