stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanchez po zmagi na španskih volitvah druge stranke pozval k podpori

Deli na:
Sanchez po zmagi na španskih volitvah druge stranke pozval k podpori

Španski premier Pedro Sánchez. - Foto: Reuters

Vodja španskih socialistov (PSOE), ki so v nedeljo znova slavili na parlamentarnih volitvah, Pedro Sanchez je druge stranke pozval, naj ga podprejo in s tem končajo politično blokado, ki v Španiji vztraja od aprilskih volitev.

"Vse stranke bi rad pozval: treba je delovati velikodušno in odgovorno, da se deblokira politično situacijo v Španiji. Naš politični projekt je oblikovati stabilno vlado in voditi politiko v korist Špancev," je po poročanju španskega časnika El Pais Sanchez povedal svojim podpornikom.

PSOE je po preštetju vseh glasov na nedeljskih volitvah, ki so bile že četrte v štirih letih, osvojila 120 sedežev v 350-članskem spodnjem domu španskega parlamenta, kar je tri manj kot aprila.

Predčasne volitve so morali razpisati, potem ko Sanchez ni dobil podpore v parlamentu za oblikovanje manjšinske vlade. O oblikovanju koalicije se je pogajal s skrajno levo stranko Unidas Podemos, ki je v nedeljo osvojila 35 poslanskih mandatov. Doslej je imela 42 poslancev.

"Aprila je bilo oblikovanje progresivne koalicijske vlade priložnost, zdaj pa je nujnost," je po razglasitvi rezultatov povedal vodja Podemosa Pablo Iglesias. Poudaril je še, da so volitve koristile zgolj krepitvi "desnice, pri čemer je skrajna desnica postala ena močnejših v Evropi".

Levosredinski blok, ki ga poleg socialistov in Podemosa sestavlja še manjša leva stranka Mas Pais, je v parlamentu osvojil 158 sedežev, za večino pa bi jih potreboval 176.

Večine nima niti desnosredinski blok, ki ga sestavljajo konservativna Ljudska stranka, desnosredinski Ciudadanos in skrajno desni Vox. Skupaj imajo 150 glasov v parlamentu.


"Sanchez je izgubil svoj referendum. On je danes veliki poraženec," je ob tem povedal vodja Ljudske stranke Pablo Casado. "Mi smo naredili dober rezultat," je poudaril, potem ko se je število poslancev njegove stranke v primerjavi z aprilom povečalo s 66 na 88. "Španija pa je zabeležila slab rezultat, ker ni mogoče vzpostaviti vlade," je dodal.

Najbolj se je v nedeljo okrepila skrajno desna stranka Vox, ki je imela doslej 24 poslancev, po novem pa jih bo imela 52. Poudaril je, da še pred 11 meseci niso bili zastopani ne v regionalnem, ne v španskem, ne v evropskem parlamentu. "Zdaj smo tretja najmočnejša sila v Španiji. (...) Levici smo povedali, da niso moralno večvredni," je poudaril vodja Voxa Santiago Abascal.

Največja poraženka volitev pa je desnosredinska stranka Ciudadanos, ki bo imela 10 poslancev namesto dosedanjih 57. Analitiki izgubo glasov pripisujejo predvsem nekonsistentnosti stališč stranke v kampanji, tudi glede morebitne podpore Sanchezu.

"Brez kakršnegakoli izgovora prevzemam odgovornost za ta slab rezultat," je že v nedeljo povedal njihov vodja Albert Rivera. Danes pa je 39-letnik, ki je stranko vodil 13 let, napovedal svoj odstop in sklic izrednega kongresa, na katerem bodo izbrali njegovega naslednika, navaja El Pais.

V 350-članski spodnji dom španskega kongresa se je prebilo še več manjših regionalnih strank. Med njimi so tudi tri stranke, ki zagovarjajo katalonsko neodvisnost. Leva ERC zaprtega nekdanjega katalonskega podpredsednika Oriola Junquerasa je osvojila 13 poslanskih mandatov, desna Skupaj za Katalonijo nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta bo imela osem poslancev, skrajno leva CUP pa dva.

Španci so v nedeljo volili tudi 208 od 265 članov zgornjega doma parlamenta oziroma senata. Večino glasov sta osvojili socialistična stranka in Ljudska stranka. Prva je imela doslej 121 senatorjev, po novem pa jih bo imela 92, PP pa jih bo imela 84 namesto 56, kažejo rezultati po preštetih vseh glasovih.

Volitev se je po še nedokončnih podatkih udeležilo 69,87 odstotka od okoli 37 milijonov volilnih upravičencev. To je nekoliko manj kot aprila, ko je na volišča prišlo 75,75 odstotka volivcev.