mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španci gredo novembra na nove predčasne volitve

Deli na:
Španci gredo novembra na nove predčasne volitve

Španski kralj Felipe VI. in Pedro Sanchez. - Foto: Profimedia

Španski kralj Felipe VI. je včeraj po končanih pogovorih z voditelji parlamentarnih strank sporočil, da ne bo predlagal nikogar za mandatarja za sestavo prihodnje vlade. Španski premier Pedro Sanchez, ki mu po aprilskih volitvah ni uspelo oblikovati koalicije, pa je napovedal nove predčasne volitve 10. novembra.

Kralj je po dveh dneh posvetovanj z voditelji parlamentarnih strank sporočil, da nihče od njih nima zadostne podpore v parlamentu, da bi lahko sestavil vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sanchez pa je nato po srečanju s kraljem sporočil, da sam vladne koalicije ne bo zmogel oblikovati, zato bodo potrebne nove parlamentarne volitve. Odgovornost za to pa je pripisal drugim strankam, ki ga niso hotele podpreti.

Teoretično ima parlament čas za izvolitev predsednika prihodnje vlade do ponedeljka, 23. septembra. Če se to do tega roka ne bo zgodilo - in očitno se ne bo, se bo parlament avtomatično razpustil, Španci pa bodo morali 10. novembra znova na volitve.

Sanchez je sicer vodenje španske vlade prevzel po nezaupnici konservativnemu premierju Marianu Rajoyu lani poleti. Na aprilskih volitvah so potem njegovi socialisti sicer osvojili največ glasov, a so si v 350-članskem parlamentu zagotovili le 123 glasov. Za oblikovanje vlade bi potrebovali podporo manjših regionalnih strank in predvsem levičarskega Podemosa, ki pa mu je ne želi zagotoviti.