miha krusic 1 Dobra karma

Miha Krušič iskreno: 'Če bi lahko, bi bil samo ...

1_vili resnik Svet24.si

Vili Resnik pravi, da se zdaj lahko končno ...

NOV20200709_GIL7277 Reporter.si

Najbolj eklatanten primer sprevrženega ...

Erjavec Svet24.si

FOTO: Ni bilo hladno le pivo, ki ga je užival ...

Mike pompeo Necenzurirano

Ameriški postroj slovenskih energetskih ...

kadunc Odkrito.si

Direktor RTV SLO: Nujno potrebujemo nadomestno ...

moaj-slovenija Njena.si

Okradli Alenko Košir

Svet

Samozažigi Izraelcev zaradi varčevalnih ukrepov vlade

Deli na:
Samozažigi Izraelcev zaradi varčevalnih ukrepov vlade

Foto: Reuters

Izraelec, ki je pred dnevi zaradi vse večjih življenjskih stroškov protestno izvedel samozažig, je za posledicami poškodb umrl, so danes sporočili iz bolnišnice blizu Tel Aviva. To je že druga smrt Izraelca, ki se je protestno zažgal zaradi varčevalnih ukrepov vlade in vedno slabših življenjskih razmer v državi.

Iz bolnišnice so sporočili, da je 45-letni Akiva Mafi, sicer invalid in vojni veteran, umrl za posledicami poškodb, ki jih je utrpel med samovžigom 22. julija. Umrl je dva dni zatem, ko je izraelska vlada v nedeljo sprejela ostre varčevalne ukrepe, ki naj bi še bolj prizadeli manj privilegirane člane družbe.

Mafi je utrpel opekline na 80 odstotkih telesa, potem ko se je polil z bencinom in se vžgal, medtem ko je čakal na zgodnji jutranji avtobus. Incident se je zgodil dva dni po smrti moškega, ki se je teden poprej zažgal med množičnim protestom proti varčevalnim ukrepom in slabim življenjskim pogojem v Izraelu.


Moše Silman, ki je umrl 20. julija, je bil prvi Izraelec, ki je izvedel tako ekstremen protest. Njegovo dejanje pa je spodbudilo še vsaj šest posnemovalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V pismu, ki ga je prebral pred samosežigom, je Silman izraelsko elito obtožil, da "jemlje od revnih in daje bogatim".

Minulo nedeljo je sicer vlada sprejela paket novih ostrih varčevalnih ukrepov, ki naj bi bili bistveni za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja in obvarovanje izraelskega gospodarstva pred krizami, ki so prizadele druge države.

Med ključnimi ukrepi so zvišanje dohodnine in davka na dodano vrednost, prav tako pa za 140 milijonov evrov manjši državni proračun za leto 2012. Ukrepi bodo verjetno povečali jezo med Izraelci, ki se soočajo z vse višjimi življenjskimi stroški, zaradi katerih so lani poleti po državi potekali množični protesti. Demonstracije so znova potekale tudi letos.

Loading...