Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Salvinijevi so vložili nezaupnico proti Conteju

Deli na:
Salvinijevi so vložili nezaupnico proti Conteju

Italijanski premier Giuseppe Conte je včeraj deloval nekoliko bolj spravljivo. - Foto: Profimedia

Desna Liga italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija je danes v senat vložila pobudo za glasovanje o nezaupnici premierju Giuseppeju Conteju. Z izglasovanjem nezaupnice bi tudi formalno končala koalicijsko sodelovanje s populističnim Gibanjem pet zvezd, potem ko je v četrtek Salvini pozval k predčasnim volitvam.

Kot so danes pojasnili pri Ligi, preveč blokad škoduje Italiji, "ki se mora namesto tega vrniti v gospodarsko rast in mora zato čim hitreje na volišča". "Kdor izgublja čas, škoduje tej državi," so dodali.

V predlogu o glasovanju o nezaupnici so zgornji dom parlamenta pozvali k čimprejšnjemu glasovanju, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Predsednica senata Elisabetta Casellati je za ponedeljek ob 16. uri sklicala sestanek vodij poslanskih skupin, na katerem bodo določili datum razprave o nezaupnici.

Ni sicer jasno, kdaj bi lahko potekalo glasovanje, saj so poslanci trenutno na počitnicah. Je pa Salvini v četrtek dejal, da bi jih lahko poklicali v Rim že prihodnji teden, saj da vladna koalicija ne deluje več in da počitnice ne morejo biti izgovor. To je ponovil tudi danes.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa bi lahko o nezaupnici glasovali okoli 20. avgusta, čeprav si Salvini želi, da bi se to zgodilo že prej.

Če bi Conteju parlament izglasoval nezaupnico, bi tudi formalno propadlo zavezništvo sprtih koalicijskih strani.



Salvini je v četrtek pahnil vlado v krizo, za to pa izkoristil neuspelo pobudo gibanja za zaustavitev gradnje železniške proge, ki jo podpira Liga. Notranji minister je v četrtek dal jasno vedeti, da ne vidi več prihodnosti za to vlado in da bi morali Italijani čim prej na volišča.

Nestrankarski Conte je vodji Lige v četrtek očital, da želi le kovati dobiček iz priljubljenosti stranke. Od Salvinija je zahteval, da Italijanom pojasni, zakaj hoče zrušiti vlado.

Conte bi lahko sicer tudi sam kadarkoli predsedniku države Sergiu Matttarelli podal svoj odstop, a je že napovedal, da ima raje parlamentarno pot.

V primeru izglasovane nezaupnice pa ostane končna beseda Mattarelli. Preden bi razpisal predčasne parlamentarne volitve, bi lahko predsednik preučil, ali obstaja v parlamentu kakšna druga večina. Če v parlamentu ne bi uspeli oblikovati druge večine, mora zahtevati razpustitev parlamenta, volitve pa bi lahko potekale 60 dni po razpustitvi, pojasnjuje dpa.

Salvini naj bi razmišljal, da bi volitve potekale 13. oktobra, pri čemer bi morali parlament razpustiti do 13. avgusta, piše časnik Corriere della Sera. A je to glede na številne postopke malo verjeten termin volitev, bolj verjetno bi te lahko bile konec oktobra ali v novembru.

Čas je namreč neugoden, saj naj bi v tem tretjem največjem gospodarstvu v območju evra začeli pripravljati proračun za leto 2020. Vlagatelji so se danes že odzvali s prodajo vladnih obveznic in delnic.