kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Salvini pozval k predčasnim volitvam: Nekoristno je nadaljevati z ne-ji in prepiri

Deli na:
Salvini pozval k predčasnim volitvam: Nekoristno je nadaljevati z ne-ji in prepiri

Matteo Salvini - Foto: Reuters

Italijanski notranji minister in vodja desne Lige Matteo Salvini je včeraj po srečanju s premierjem Giuseppejem Contejem pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam. "Pojdimo nemudoma v parlament, da naznanimo, da ne obstaja več večina," je v izjavi sporočil Salvini. "Dajmo čim prej besedo nazaj volivcem," je dodal.

Italijanska vlada je sicer že več mesecev tik pred razpadom. Novo krizo je sprožilo nesoglasje glede gradnje hitre železniške proge med Torinom in Lyonom, čemur nasprotuje koalicijsko Gibanje pet zvezd. To je v senatu vložilo predlog za ustavitev gradnje, a je zgornji dom parlamenta na sredinem glasovanju predlog gibanja zavrnil.

Kljub grožnjam Salvinija lahko nove volitve razpiše le predsednik države. A je dal predsednik Sergio Mattarella že večkrat vedeti, da Italija potrebuje vlado, ki bo pripravila predlog proračuna in ga najkasneje do konca septembra posredovala Evropski uniji. Zato obstaja možnost, da bo predsednik imenoval tehnično vlado ter s tem predčasne volitve preložil na kasneje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Salvini je sicer tehnično vlado včeraj že zavrnil in kot edino alternativo sedanji vladi navedel predčasne volitve.

"Nekoristno je nadaljevati z ne-ji in prepiri, kot v zadnjih tednih, Italijani potrebujejo gotovost in vlado, ki dela", je dodal. To je sporočil po dnevu posvetov, ki so potekali med premierjem Contejem in predsednikom Mattarello ter Contejem in Salvinijem.



Salvini je s tem mislil na koalicijsko Gibanje pet zvezd in in njenega ministra za infrastrukturo Danila Toninellija, ki odločno nasprotuje omenjenemu projektu gradnje hitre železnice. V sporočilu je Salvini obsodil tudi "ponavljajoče žalitve" njega in Lige s strani "domnevnih zaveznikov".

Kot še navaja AFP, v Italiji poleti običajno ne prihaja do vladnih kriz, a Salvini je ocenil, da to ni pomembno. "Počitnice ne morejo biti izgovor za izgubljanje časa in poslanci se lahko vrnejo na delo prihodnji teden, tako kot milijoni Italijanov," je dodal. Oba domova parlamenta naj bi se sicer po počitnicah vrnila na delo septembra.

Vodja Gibanja pet zvezd Luigi Di Maio je v odzivu dejal, da se ne bojijo predčasnih volitev. Prav tako je Salvinija, ki mu javnomnenjske raziskave kažejo visoko podporo, obtožil zavajanja in dodal, da se bodo Italijani slej kot prej obrnili proti njemu, na spletni strani poroča Reuters.

Italijanski mediji navajajo, da bi parlament o zaupnici vladi lahko glasoval 20. avgusta. Nato naj bi se v nekaj dneh po izglasovani nezaupnici razpustil parlament.