Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Salvini: Libija sprejela skoraj 400 migrantov, ki jih je zavrnila Italija

Deli na:
Salvini: Libija sprejela skoraj 400 migrantov, ki jih je zavrnila Italija

Vodja desničarske Lige Matteo Salvini. - Foto: Reuters

Libija je sprejela 393 migrantov, ki so ob koncu tedna s čolni poskušali doseči Italijo, je danes po poročanju nemške tiskovne agencija dpa sporočil italijanski notranji minister Matteo Salvini.

"393 migrantov je včeraj prevzela libijska obalna straža in vsi so zdravi in dobro. Odpeljali so jih nazaj v Libijo," je sporočil Salvini. Dodal je, da so 143 migrantov odpeljali v Tripoli, 144 v Misrato in 106 v Homs.

Po oceni organizacij za človekove pravice je vračanje migrantov v Libijo kršitev mednarodnega prava, saj migrantom v tej državi grozi, da jih bodo mučili in zlorabili.

Italijanski notranji minister na drugi strani vztraja, da je zavrnitev vstopa migrantom v Evropo edini učinkovit način za preprečevanje nezakonitih odhodov iz Libije, ob tem pa svoje navedbe upravičuje z zmanjšanjem števila prihodov migrantov v Italijo. V okviru svoje strategije je tudi organizacijam, ki skrbijo za reševanje migrantov, prepovedal, da bi migrante vozile v italijanska pristanišča, zaradi česar so številne prenehale s svojo dejavnostjo.

To sovpada s povečanjem smrtnosti med migranti, ki se prek morja odpravijo iz Libije v Italijo. Po besedah visokega komisarja Združenih narodov za begunce Filippa Grandija se je število smrti lani v primerjavi z letom prej več kot podvojilo. Poleg tega je tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije Flavio Di Giacomo v petek objavil, da po nesreči čolna pred Libijo pogrešajo 117 ljudi, za katere domnevajo, da so pred libijsko obalo tudi umrli.