Revija Reporter
Svet

Salvini: Naš cilj je nič romskih naselij do konca mandata

STA

25. sep. 2018 6:00

Deli na:

Italijanski notranji minister in vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini.

Reuters

Italijanski notranji minister in vodja desne Lige Matteo Salvini želi v prihodnjih letih zapreti vsa nezakonita naselja, kjer živijo Romi. "Naš cilj je nič romskih naselij do konca mandata," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes poudaril Salvini na novinarski konferenci v Rimu.

Salvini je že junija vznemiril javnost, ko je napovedal popis pripadnikov romske manjšine v Italiji. Kot je dejal, želi preveriti, koliko Romov živi v Italiji in v kakšnih pogojih. Julija so v Rimu izpraznili taborišče, v katerem je živelo več sto Romov.

V Italiji po poročanju agencije APA živi 150.000 Romov, med njimi 30.000 v nezakonitih naseljih. Samo v prestolnici Rim jih živi 8000, med njimi polovica v barakarskih naseljih.

Organizacije za človekove pravice in cerkvene organizacije vlado v Rimu pozivajo k boljši politiki vključevanje Romov v italijansko družbo. Katoliška cerkev pa med drugim predlaga ukrepe za izobraževanje romskih otrok ter boljše osveščanje javnosti o Romih, da se jih prebivalci ne bi več bali.