Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Salvini grozi di Maiu: Če ne bo reform, bodo pa predčasne volitve

Deli na:
Salvini grozi di Maiu: Če ne bo reform, bodo pa predčasne volitve

Luigi di Maio (levo) in Matteo Salvini sta v zadnjem času v slabih odnosih. - Foto: Reuters

Podpredsednik italijanske vlade in vodja Lige Matteo Salvini je danes koalicijskemu Gibanju pet zvezd zagrozil s predčasnimi parlamentarnimi volitvami še letos, če ne bodo uresničili več reform, ki so obljubljene v koalicijski pogodbi. Vodja gibanja Luigi di Maio je zagotovil, da vlada ne bo padla, poročajo tuje tiskovne agencije.

Salvini je v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera kot pogoje za obstoj koalicije navedel reformo pravosodja, nižje davke in zagotovitev večje avtonomije za dežele Lombardijo, Veneto in Emilijo Romanja.

"S temi tremi reformami bom nadaljeval. Če se bo Gibanje pet zvezd temu uprlo, se bo vse spremenilo," je dejal Salvini.

Notranji minister je dodal, da je še vedno čas za razpustitev parlamenta in predčasne volitve po poletnih počitnicah, ampak da je odločitev o tem v rokah gibanja.


Salvinijeva Liga je sicer manjši koalicijski partner, a ji javnomnenjske raziskave v primeru predčasnih volitev nakazujejo jasno zmago, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Di Maio, ki je tudi podpredsednik vlade, je prav tako za Corriere della Sera zagotovil, da vlada ne bo padla, saj je edina možna. Dodal je, da gibanje ne bi nikoli oblikovalo alternativne večina z Demokratsko stranko (PD).

Severnoitalijanske dežele se že več mesecev pogajajo z vlado o večji avtonomiji, a zaenkrat še niso dosegli preboja. Gibanje pet zvezd, ki ima močno podporo predvsem na jugu države, namreč opozarja, da bi to imelo negativen vpliv na revnejši jug. Zagotovitev avtonomije dežel je sicer zapisana v koalicijski pogodbi. Srečanje na to temo med vlado in tremi deželami je napovedano za petek.

Salvini je v pogovoru za časnik kritiziral Gibanje pet zvezd tudi, ker so na torkovem glasovanju v Evropskem parlamentu podprli nemško kandidatko za predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.