Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

S salvami začeli praznovanje 60-letnice vladavine Elizabete II.

Deli na:

Velika Britanija je ob obilnem deževju začela štiridnevno proslavljanje 60-letnice vladavine britanske kraljice Elizabete II. Obeleženje druge diamantne obletnice v zgodovini britanske monarhije se je v središču Londona začelo s pozdravnim streljanjem kraljeve čete s salvami.

Praznovanje se je v britanski prestolnici in drugod po Otoku začelo ob 13. uri po tamkajšnjem času. Kraljica, ki je velika ljubiteljica konj, ima danes natrpan urnik, med drugim ogled znamenite konjske dirke Epsom Derby, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kraljico je ob prihodu v Epsom na jugu Anglije pozdravilo več deset tisoč ljudi. Številni so bili oblečeni v nacionalne barve ali pa obleke iz 50. let minulega stoletja.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP je kraljico danes v Epsomu blizu Derbyja pričakala 130.000 glava množica. Kraljico, oblečeno v kraljevsko modro barvo, so spremljali člani kraljevske družine, med drugim soprog, 90-letni princ Phillip, sinova Andrew (52 let) in Edward (48) ter vnukinji, 23-letna Beatrice in 22-letna Eugenija.

Slovesno so bili danes razpoloženi tudi britanski mediji. "Naj se slavje prične," je na naslovnici zapisal Times. "V zadnjih šestih desetletjih je bila kraljica simbol stabilnosti. Njena nesebična predanost v naslednjih štirih dneh zasluži našo hvalo," so poudarili v časniku.

Daily Express je kraljici zaželel "božanski jubilej" in dodal, da si ga zasluži, The Sun pa je izpostavil, da se človek ne zbudi vsako jutro v dan, ki bo zabeležen v zgodovinskih učbenikih.

Slovesnosti naj bi se kljub napovedanemu hladnemu in vlažnemu vremenu v naslednjih dneh udeležilo več sto tisoč ljudi.

V okviru praznovanja se bo Elizabeta II. v nedeljo s kraljevsko barko zapeljala po Temzi, pri čemer jo bo spremljalo okoli tisoč plovil, v ponedeljek pa se bo udeležila koncerta pred Buckinghamsko palačo, na katerem bo nastopila vrsta znanih glasbenikov, med drugimi Paul McCartney in Elton John.

Uradna praznovanja se bodo sklenila v torek, ko bo v londonski katedrali Sv. Pavla najprej potekala zahvalna maša. Sledila bo kraljeva povorka kočij do Buckinghamske palače, kraljica pa bo nato ljudi s svojimi otroki, vnuki in pravnuki pozdravila tudi z balkona palače.

Elizabeta II., monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi, obeležuje 60 let, odkar je po očetovi smrti 6. februarja 1952 prevzela britansko krono. Gre za drugi diamantni jubilej po kraljici Viktoriji, ki je vladala 63 let. Elizabeta II. je svoje vladanje posvetila domovini in se dostojanstveno prilagajala izzivom časa.