mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

S kakšno parlamentarno večino naj Grčija "požegna" novo ime Makedonije?

Deli na:
S kakšno parlamentarno večino naj Grčija "požegna" novo ime Makedonije?

Makedonija - Foto: Arhiv Svet24

Evropska unija je danes Grčiji predlagala, da glede reševanja grško-makedonskega spora o uradnem imenu Makedonije zviša zahtevano parlamentarno večino, ki bi podprla dokončni dogovor med državama. Predlog EU naj bi podpirala tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Bruselj naj bi Atenam predlagal zvišanje zahtevane parlamentarne večine z 151 na 180 poslancev v 300-članskem parlamentu. EU je namreč prepričana, bi bi tako zagotovili širšo politično in parlamentarno legitimnost morebitnega dogovora med Grčijo in Makedonijo, poročanje grških medijev povzema makedonska tiskovna agencija MIA.

Sporazum Atene-Skopje v nasprotnem primeru ne bi imel prihodnosti, predvsem zaradi stališča grške opozicije, so prepričani v Bruslju.

Viri blizu Evropske komisije so medijske navedbe označili za neresnične. Ob tem so izpostavili Junckerjev govor v grškem parlamentu, kjer je dejal, da se EU ne bo vmešavala v spor, saj ni njena naloga, da daje predloge in določa smernice.



Zunanja ministra Grčije in Makedonije, Nikos Kocias in Nikola Dimitrov, sta se nazadnje sestala 12. aprila v Ohridu, kjer so na pogajanjih o uradnem imenu Makedonije dosegli napredek, preboja pa še ne. Konec aprila se je s predstavniki obeh držav sestal tudi posrednik ZN Matthew Nimetz, ki je dejal, da sta obe državi "zelo predani" rešitvi dolgoletnega spora glede imena države.

Makedonsko-grški pogovori o rešitvi dolgoletnega spora so oživeli, ko je vodstvo makedonske vlade lani prevzel premier Zoran Zaev. Slednji upa, da bi bil spor z Grčijo glede uradnega imena Makedonije rešen do julijskega vrha Nata, tako da bi zavezništvo lahko razpravljalo o usodi njenega članstva. Pogoje za vstop je izpolnila že leta 2008, a zaradi nasprotovanj Aten ni bila sprejeta.

Zaradi spora Grčija blokira tudi nadaljnje približevanje Makedonije Evropski uniji, članica Združenih narodov pa je lahko postala le pod imenom Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).