Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusko cepivo Sputnik V naj bi bilo 95-odstotno učinkovito

Deli na:
Rusko cepivo Sputnik V naj bi bilo 95-odstotno učinkovito

Rusko protikoronsko cepivo Sputnik V. naj bi bilo nared. - Foto: Profimedia

Iz Rusije so sporočili, da je njihovo cepivo Sputnik V glede na novo analizo podatkov klinične študije 95-odstotno učinkovito. Izračune so naredili na podlagi podatkov, zbranih po 42 dneh od cepljenja s prvim odmerkom, so danes v skupnem sporočilu za javnost zapisali ministrstvo za zdravje, proizvajalec Gamaleja in ruski sklad za investicije.

Niso sicer pojasnili, koliko ljudi je sodelovalo v študiji, na podlagi katere so naredili omenjeno oceno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivo Sputnik V temelji na oslabljeni verziji dveh adenovirusov. Po cepljenju se v človeškem telesu razvije protein, ki imunski sistem pripravi na napad koronavirusa.

Ruski center za epidemiološke raziskave Gamaleja je sicer deležen kritik znanstvenikov iz drugih držav, da ni upošteval vseh protokolov, ki veljajo pri razvoju cepiv, da bi ga razvili čim prej. Ruske oblasti so namreč to cepivo odobrile že avgusta, še preden se je začela tretja faza testiranja.

Namestnica ruskega premierja Tatjana Golikova je medtem danes v Moskvi napovedala, da bodo z množičnim cepljenjem prebivalstva v Rusiji začeli v začetku prihodnjega leta. Najprej bodo na vrsti ranljive skupine, predvsem pa zdravstveni delavci. Cepljenje bo tudi prostovoljno, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še zatrdila Golikova.

Zaenkrat so sicer za uporabo že odobrili 117.000 odmerkov cepiva Sputnik V. Do konca leta pa naj bi bilo za javnost na voljo še dodatnih dva milijona odmerkov.

Ob Sputniku V so v Rusiji registrirali še cepivo Epivaccorona, ki ga razvija raziskovalni center za virologijo in biotehnologijo Vector. Še eno cepivo pa v sodelovanju z državo razvija institut Čumakov. Klinični preizkusi tega cepiva naj bi se zaključili do konca prihodnjega mesca, je še nakazala Golikova.