Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

NSi-jev Horvat šokiral: Policija mi je v času Šarčeve vlade sledila, še najbolj vneto ob nastajanju Janševe koalicije

Deli na:
NSi-jev Horvat šokiral: Policija mi je v času Šarčeve vlade sledila, še najbolj vneto ob nastajanju Janševe koalicije

Foto: Bobo

Poslanec NSi Jožef Horvat je včeraj na seji DZ v okviru razprave o aplikaciji za sledenje stikov, za katero je podlago dal četrti protikoronski zakon, opozoril na seznam vpogledov v njegove podatke na policiji. Policija je nato sporočila, da lahko osebne podatke obdeluje le zaradi opravljanja policijskih nalog.

Horvat je na seji med razpravo pokazal list papirja in pojasnil, da kaže podatke, ko mu je policija v času prejšnje vlade sledila. "Po mojem emšu. Neverjetno," je dejal. Dodal je, da je bilo največ vpogledov v njegove podatke ob nastanku aktualne koalicije, v drugi polovici februarja in začetku marca. "Gledali so me celo 35 minut pred polnočnico. Ja, bil sem na polnočnici in so me gledali. Zanimivo. Zelo zanimivo," je dejal poslanec NSi. Dodal je, da se strinja z Dejanom Židanom, ki je v preteklosti dejal, da bi bilo morebitno sledenje policije politikom največja afera v zgodovini samostojne države.

"Zaradi tega bomo zganjali velik hrup, ker želimo, da se enkrat ukorenini demokracija v tej državi," je še dejal Horvat, ki je očitno pridobil podatke o vpogledih v njegove evidence na policiji.

Kot so sporočili iz NSi, so Jožefu Horvatu od novembra 2019 do maja 2020 v osebno mapo na policiji vpogledali približno 20-krat, 17. februarja 2019 kar dvakrat, najbolj nenavaden pa je vpogled 24. decembra ob 23.25. Prav tako je zabeleženih 11 vpogledov, pri katerih ni jasno, katera institucija oz. posameznik je vpogledal.

Informacije o vpogledih v njihove evidence, za katere so zaprosili, po informacijah Kanala A dobivajo tudi drugi poslanci in celo ministri. "Še posebej zanimivo se jim zdi to, da je bilo daleč največ vpogledov opravljenih prav v času, ko se je sestavljala aktualna vlada Janeza Janše, torej konec februarja. To je danes potrdila poslanka SMC Monika Gregorčič, pri kateri so prav tako opravili vpoglede," so poročali v oddaji Svet.

Da je nekdo iz policije v času prejšnje vlade vpogledal v njegovo osebno mapo, je na Facebooku potrdil tudi poslanec NSi Aleksander Reberšek. Kot je navedel, je bil vpogled opravljen točno 35 sekund za vpogledom v Horvatovo mapo. "Prav tako so bili zabeleženi vpogledi z ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve. In to v času pred nastankom nove vlade. Zgolj naključje ali načrt za politično diskreditacijo?" je zapisal.



Z generalne policijske uprave so medijem posredovali sporočilo za javnost in pojasnili, da lahko policisti osebne in druge podatke obdelujejo le zaradi opravljanja policijskih nalog in da morajo imeti za vpogled v posamezno evidenco utemeljen razlog.

Če obstaja dvom, ali so bili podatki posameznika obdelovani zakonito, ki ga lahko poda posameznik ali gre za lastne ugotovitve, pa policija začne notranjevarnostni postopek. Če se z notranjo preiskavo ugotovi sum storitve kaznivega ravnanja, policija uvede ali predlaga uvedbo postopka pred pristojnimi organi in sprejme ukrepe za vzpostavitev notranje varnosti, so še pojasnili v policiji in dodali, da morebitne kršitve tudi sami prijavljajo pristojnim prekrškovnim organom in organom pregona.

Iz policije so še sporočili, da so na podlagi v medijih izraženih dvomov in inšpekcijskega nadzora informacijskega pooblaščenca začeli notranjevarnostno preiskavo, o ugotovitvah inšpekcijskega nadzora pa še niso obveščeni, zato sklepajo, da ta nadzor še ni zaključen, prav tako pa v policiji še niso končali notranjevarnostnega postopka.

Nekdanji poslanec danes pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič je pred časom vse poslance in ministre pozval, naj od policije vsak posebej zahtevajo podatke o vpogledih v njihove evidence. Sam je sicer kot član komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb februarja med nadzorom na policiji od tedanje direktorice Tatjane Bobnar zahteval seznam o vpogledih, a mu Bobnarjeva tega ni dovolila, ker da je presegel pooblastila. Bobnarjevo je nato vlada Janeza Janše zamenjala na svoji prvi ustanovni seji.

Notranji minister Aleš Hojs je včeraj na Twitterju zapisal, da je število vpogledov, o katerih govorijo nekateri poslanci, šokantno.