gianni2 Svet24.si

VIDEO: Gianni Rijavec o koncertni obleki, ki je ...

Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

KPV_Tacke_1 Reporter.si

Kaj za vraga se gre Golob: misica Tina Gaber in ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

Večina poslušalcev Central Cee-ja pozna po hitu Doja Odkrito.si

V Ljubljano prihaja svetovni reperski fenomen

ziga jelar Ekipa24.si

Še kamen bi zajokal! Slovenski skakalec s srce ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusko-ameriški incident nad Črnim morjem

Deli na:
Rusko-ameriški incident nad Črnim morjem

Suhoj Su-27 - Foto: Wikipedia

Ruski lovec Su-27 je včeraj nad Črnim morjem trčil z ameriškim brezpilotnim letalnikom tipa MQ-9 Reaper, je sporočilo evropsko poveljstvo ameriške vojske. Po navedbah ZDA je brezpilotni letalnik v času incidenta izvajal "rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru". Rusija zavrača vsakršno odgovornost za padec drona.

V izjavi za javnost je ameriška vojska pojasnila, da sta njen izvidniški dron prestregli dve ruski letali, pri čemer je eno od njih zadelo propeler letalnika, ki je nato padel v morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To nevarno in neprofesionalno dejanje Rusov je skoraj povzročilo nesrečo obeh letal," je poudaril poveljnik ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki James Hecker. Ruska lovca naj bi namreč pred trčenjem na dron zlivala gorivo in neprofesionalno ter nevarno letela okoli njega.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je potrdilo, da sta dva ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za padec le-tega. Po navedbah ministrstva je brezpilotni letalnik namreč po poskusu izmikanja začel naglo padati, pri čemer pred tem ni bilo stika med dronom in lovcema. Obe letali sta se varno vrnili v oporišče, so še dodali v izjavi za javnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriško letalstvo je sporočilo, da bo še naprej delovalo v mednarodnem zračnem prostoru. Ob tem so Rusijo pozvali k profesionalnemu in varnemu vedenju.

Washington je zaradi bližnjega srečanja na pogovor poklical ruskega veleposlanika v ZDA, je sporočil predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price, ki je incident označil za jasno kršitev mednarodnega prava.