kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusko-ameriški incident nad Črnim morjem

Deli na:
Rusko-ameriški incident nad Črnim morjem

Suhoj Su-27 - Foto: Wikipedia

Ruski lovec Su-27 je včeraj nad Črnim morjem trčil z ameriškim brezpilotnim letalnikom tipa MQ-9 Reaper, je sporočilo evropsko poveljstvo ameriške vojske. Po navedbah ZDA je brezpilotni letalnik v času incidenta izvajal "rutinske operacije v mednarodnem zračnem prostoru". Rusija zavrača vsakršno odgovornost za padec drona.

V izjavi za javnost je ameriška vojska pojasnila, da sta njen izvidniški dron prestregli dve ruski letali, pri čemer je eno od njih zadelo propeler letalnika, ki je nato padel v morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To nevarno in neprofesionalno dejanje Rusov je skoraj povzročilo nesrečo obeh letal," je poudaril poveljnik ameriških zračnih sil v Evropi in Afriki James Hecker. Ruska lovca naj bi namreč pred trčenjem na dron zlivala gorivo in neprofesionalno ter nevarno letela okoli njega.

Obrambno ministrstvo v Moskvi je potrdilo, da sta dva ruska lovca prestregla dron, a zavrnilo, da sta letali krivi za padec le-tega. Po navedbah ministrstva je brezpilotni letalnik namreč po poskusu izmikanja začel naglo padati, pri čemer pred tem ni bilo stika med dronom in lovcema. Obe letali sta se varno vrnili v oporišče, so še dodali v izjavi za javnost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriško letalstvo je sporočilo, da bo še naprej delovalo v mednarodnem zračnem prostoru. Ob tem so Rusijo pozvali k profesionalnemu in varnemu vedenju.

Washington je zaradi bližnjega srečanja na pogovor poklical ruskega veleposlanika v ZDA, je sporočil predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price, ki je incident označil za jasno kršitev mednarodnega prava.