favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski in kitajski hekerji naj bi napadli evropsko agencijo za zdravila

Deli na:
Ruski in kitajski hekerji naj bi napadli evropsko agencijo za zdravila

Heker - Foto: Shutterstock

Ruska obveščevalna agencija ter kitajski vohuni stojijo za lanskoletnim hekerskim napadom na Evropsko agencijo za zdravila (Ema), današnje poročanje nizozemskega časnika De Volkskrant, ki se sklicuje na vire blizu preiskave, povzema Reuters na spletni strani.

Ema, ki ima sedež v Amsterdamu, je decembra lani obvestila o napadu. V hekerskem napadu na Emo so ukradli in na spletu objavili dokumente o cepivu in zdravilih proti covidu-19.

Rusko ministrstvo za zunanje zadeve se danes na novico še ni odzvalo, je pa Moskva v preteklosti večkrat zanikala obtožbe, da bi bila odgovorna za napad. Prav tako se niso odzvali v kitajskem zunanjem ministrstvu. Peking je v preteklosti večkrat objavil, da nasprotuje vsem oblikam hekerskih napadov.

Ema je po napadu sprožila preiskavo, v kateri sodelujejo nizozemski in evropski pravosodni organi. Doslej javno ni objavila, kdo naj bi stal za napadom.

Nizozemski časnik De Volkskrant je danes še poročal, da je Ema tarča kitajskih vohunov že od prve polovice lanskega leta, kasneje lani pa naj bi postala tudi tarča ruskih obveščevalcev.

Kitajski hekerji naj bi dostop do Eminim podatkov dobili prek računalniškega vdora v nemško univerzo, ruski hekerji pa naj bi izkoristili pomanjkljivosti v dvostopenjskem postopku prijave uporabnikov Eme. Do podatkov Eme naj bi imeli dostop več kot mesec dni, so za De Volkskrant razkrili omenjeni viri.

Hekerje naj bi zanimalo predvsem, katere države bodo uporabljale cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in BioNTech ter koliko odmerkov bodo kupile. Pfizer in BioNTech sta kmalu po napadu na Emo sporočila, da so bili tarča hekerskega napada dokumenti, ki se nanašajo na njuno cepivo.