Tablete Svet24.si

Mama je hčerki pomagala pri splavu, zdaj so jo ...

lokalne volitve 2022 Svet24.si

Poslanci v en glas stopili v bran "večnim" ...

POL20150401F5_00002 Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva...

1674543173-s2f10781-26-1674543149830 Reporter.si

Odkar Logar vodi nadzorni svet Istrabenz turizma, ...

nemcija Ekipa24.si

Odjeknilo je! Nemci izbrali novega selektorja, na ...

gregor-fabrici Njena.si

Kmetijo zaradi usodne napake zapustil eden najbolj...

josip ilicic maribor dw Ekipa24.si

Vroče iz Ljudskega vrta! Krznar prvič ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V Bruslju preiskujejo agencijo, ki jo vodi Slovenka Nina Gregori

Deli na:
V Bruslju preiskujejo agencijo, ki jo vodi Slovenka Nina Gregori

Nina Gregori se sooča z očitki največjega sindikata, ki zastopa zaposlene v institucijah EU. - Foto: Bobo

V Evropskem uradu za boj proti goljufijam (Olaf) so danes za STA potrdili, da je bila sprožena preiskava proti Agenciji Evropske unije za azil (EUAA). Izvršna direktorica agencije, Slovenka Nina Gregori, se že nekaj časa sooča z resnimi pritožbami zaposlenih glede vodenja agencije.

"Ker je preiskava sedaj v teku, ne moremo podati nobenih podrobnosti, zaradi varovanja zaupnosti tekočih in morebitnih nadaljnjih preiskav, poznejših sodnih postopkov, osebnih podatkov in procesnih pravic," je sporočil tiskovni urad Olafa in hkrati opozoril, da dejstvo, da zadevo preučuje, še ne pomeni, da so vpletene osebe in subjekti dejansko storili kakršnekoli nepravilnost.

Pojasnili so tudi, da strogega roka za dokončanje preiskav ni. "Trajanje preiskave je odvisno od številnih dejavnikov - med njimi so dejanska zapletenost vsakega primera, število vpletenih držav in oseb, obseg sodelovanja drugih vpletenih strank ali uveljavljanja pravic do obrambe," so sporočili in dodali, da je bilo lani povprečno trajanje preiskav približno 25 mesecev.


Največji sindikat USF, ki zastopa zaposlene v institucijah EU, je Gregorijevo z očitki pisno seznanil že 4. julija. Pri tem je navedel obtožbe zaposlenih o "disfunkcionalnosti" agencije, ki da ne upošteva načel legalnosti in nepristranskosti, ki naj bi jim sledila vsaka javna ustanova. Zaposleni na agenciji Gregorijevi očitajo tudi napake v socialnem dialogu in v zvezi s spoštovanjem sindikalnih svoboščin.

Časnik Financial Times je že konec septembra poročal o anonimnih očitkih približno 30 zaposlenih na EUAA, ki direktorici Gregori očitajo nepotizem in neustrezno obravnavo prijav o nadlegovanju. Nekateri izmed prijaviteljev naj bi od takrat zaradi slabih delovnih pogojev že prenehali z delom v agenciji.

Nina Gregori in vodstvo EUAA pa so zavrnili vse obtožbe in jih označili za osebne napade. Gregori, sicer nekdanja generalna direktorica za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo na slovenskem notranjem ministrstvu, je sindikat USF zaprosila tudi za več informacij, a so jo očitno zavrnili iz strahu pred povračilnimi ukrepi proti prijaviteljem.