mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Frontex tarča preiskave po očitkih, da nasilno vrača migrante iz Grčije v Turčijo

Deli na:
Frontex tarča preiskave po očitkih, da nasilno vrača migrante iz Grčije v Turčijo

Frontex - Foto: Profimedia

Evropska agencija za mejno in obalno stražo Frontex je danes sporočila, da je sprožila notranjo preiskavo medijskih poročil o vpletenosti agencije v nasilno vračanje migrantov iz Grčije v Turčijo. Ob tem poudarja, da za zdaj niso našli kakršnih koli dokazov, da je Frontexovo osebje kršilo zakonodajo ali kodeks agencije.

Frontex je danes sporočil, da je sprožil "notranjo preiskavo sumljivih incidentov, o katerih so nedavno poročali mediji". Zatrjujejo, da za zdaj niso našli nikakršnih dokumentov ali drugega gradiva, ki bi potrdili očitke, da je njihovo osebje kršilo zakonodajo ali kodeks agencije.

Izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri je evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson obvestil, da preučujejo očitke več medijev v povezavi z dejavnostmi agencije na zunanji meji Grčije.

"Naš cilj je ohraniti najvišje standarde v vseh naših operacijah. Ne dopuščamo kršitev temeljnih pravic pri nobeni naši dejavnosti," je poudaril Leggeri v sporočilu za javnost, ki ga je danes objavila agencija.

V okviru operativnega dialoga z Grčijo je izvršni direktor Frontexa letos grške oblasti že pozval k preiskavi dveh dogodkov v bližini otokov v vzhodnem delu Egejskega morja. V primeru prvega incidenta niso našli nikakršnega dokaza o nezakonitih dejanjih, drugega pa še preiskujejo. Frontex v skladu s svojim mandatom nima pooblastil za preiskavo in se mora zanesti na članice, so sporočili v agenciji.

Ob tem so spomnili, da je Leggeri evropske poslance letos opozoril na incident, ko je posadka danskih plovil, nameščenih v okviru agencije, dobila od grške obalne straže netočna navodila. Frontex je vzpostavil stik z grškimi oblastmi in razčistili so nesporazum z grško obalno stražo, še navajajo v agenciji.



Izpostavljajo tudi, da patruljiranje ladij, nameščenih v okviru Frontexa na grški zunanji meji v vzhodnem Egejskem morju, otežuje nesporazum Grčije in Turčije glede morske meje. To po navedbah agencije vpliva tudi na dejavnosti iskanja in reševanja na tem območju. Kljub temu je Frontex letos rešil 2700 življenj, so še poudarili.

V Evropski komisiji so sicer v ponedeljek dejali, da medijska poročila jemljejo resno in Frontex pozvali k preiskavi teh navedb. Zatrdili so, da bodo ostali v tesnih stikih tako z grškimi oblastmi kot s Frontexom. A obenem so izpostavili, da komisija ni hierarhično nad agencijo, ki deluje na svoji pravni podlagi.

Več tujih medijev je minuli konec tedna poročalo, da je Frontex vpleten v več primerov nezakonitega nasilnega vračanja migrantov, ki prek Egejskega morja pridejo iz Turčije v Grčijo.

Novinarji nemškega časnika Spiegel, nemške javne radiotelevizije ARD, novinarskega združenja Lighthouse Reports, preiskovalne platforme Bellingcat in japonske televizije TV Asahi so od aprila odkrili šest primerov, v katerih enote Frontexa niso storile ničesar, da bi preprečile vrnitev čolnov z begunci proti Turčiji. V enem primeru je Frontexova ladja blokirala čoln z begunci.

Z očitki o nasilnem vračanju migrantov se sooča tudi hrvaška policija. Evropska komisija je pred dnevi napovedala, da bo Hrvaški poslala pismo z vprašanji glede poročila nevladne organizacije Danish Refugee Council (DRC) o nasilnem vračanju ter nečloveškem in poniževalnem ravnanju z ljudmi na hrvaški meji z BiH. Johanssonova je napovedala temeljit pogovor s hrvaškimi oblastmi.