Revija Reporter
Svet

Rusija omejila Googlove novice, blizu blokade tudi Youtube

STA

24. mar. 2022 14:27 Osveženo: 14:35 / 24. 3. 2022

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Ruski medijski regulator Roskomnadzor je v sredo omejil dostop do Googlovega servisa novic zaradi objavljanja domnevnih lažnih informacij o ruski ofenzivi na Ukrajino. Ob tem je ruska zveza novinarjev danes tudi platformo Youtube obtožila cenzure in oblasti pozvala k ukrepanju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Odločitev o omejitvi aplikacije Google News je bila sprejeta na zahtevo ruskega generalnega državnega tožilstva, je v izjavi po navedbah francoske tiskovne agencije AFP zapisal ruski medijski regulator Roskomnadzor.

Googlov spletni novičarski servis je "omogočil dostop do številnih publikacij in gradiv, ki vsebujejo lažne informacije o poteku posebne vojaške operacije na ukrajinskem ozemlju," so še zapisali v izjavi.

Pri Googlu so potrdili, da imajo ljudje v Rusiji težave z dostopom do aplikacije in spletnega mesta Google News. "To ni posledica tehničnih težav na naši strani," je dejal tiskovni predstavnik podjetja Google.

Ruska zveza novinarjev je medtem danes tudi platformo YouTube obtožila cenzure in pozvala k uvedbi kazenskih ukrepov. Ameriška platforma bo tako morda naslednja v vrsti za prepoved v Rusiji, ki je že omejila ali blokirala dostop do številnih medijev in družbenih omrežij.

"Pristransko moderiranje in odkrita cenzura s strani digitalnih platform morata imeti posledice v skladu z rusko zakonodajo," je dejal vodja ruske zveze novinarjev Vladimir Solovjev, ki ga povzema ruska tiskovna agencija Interfax.

"Oblasti pozivamo, naj se odzovejo in sprejmejo ustrezne ukrepe proti Googlu in platformi YouTube," je dejal. Po besedah Solovjeva bo zveza novinarjev vložila ustrezne zahteve pri ruskem tožilstvu, zunanjem ministrstvu in državnem medijskem regulatorju.

Največji ruski medijski holding Gazprom Media, ki je hčerinsko podjetje državnega energetskega velikana Gazprom, je danes prav tako kritiziral YouTube, ker je s platforme odstranil dva njihova kanala - TNT in NTV.

"Odločitev YouTuba, da naše kanale preprosto blokira za milijone naročnikov, je bila popolno presenečenje," je skupina Gazprom-Media sporočila na Telegramu, ob tem pa potezo označila za "politično pristranska" in kršitev interesov gledalcev.

Tudi državna medijska skupina Rossija Segodnja je sporočila, da je bila njena tiskovna agencija Sputnik, ki ji je bilo že prej prepovedano oddajanje v Evropski uniji, prav tako odstranjena z YouTuba.

Rusija je prejšnji teden ameriškega tehnološkega velikana Google in njegovo hčerinsko družbo YouTube obtožila "terorističnih" dejavnosti in v zadnjem času blokirala dostop do Facebooka, Twitterja in Instagrama. Meta, matično podjetje družb Facebook in Instagram, je bila prav tako spoznana za krivo "ekstremističnih dejavnosti".