mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija in Sirija inšpektorjem OPCW še nista dovolili vstopa v Dumo

Deli na:
Rusija in Sirija inšpektorjem OPCW še nista dovolili vstopa v Dumo

Rdeči križ v Dumi. - Foto: Reuters

Rusija in Sirija še nista dovolili ekipi strokovnjakov Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW) vstopa v sirsko mesto Duma, kjer želijo preiskati, ali je tam res prišlo do napada s kemičnim orožjem, je danes sporočilo britansko veleposlaništvo na Nizozemskem. Moskva te obtožbe zavrača kot neutemeljene.

Vodja OPCW Ahmet Üzümcü je udeležence kriznih pogovorov, ki o tem napadu potekajo na sedežu organizacije v Haagu, danes seznanil z obiskom ekipe strokovnjakov v Siriji, ki so ga začeli v soboto.

Britansko veleposlaništvo je medtem na Twitterju sporočilo, da Rusija in Sirija strokovnjakom še nista dovolili vstopa v Dumo. Poudarili so, da je neoviran dostop ključnega pomena ter da morata Sirija in Rusija sodelovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik ruskega predsednike Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je te obtožbe Londona že zavrnil kot neutemeljene. Dodal je, da je Moskva naklonjena nepristranski preiskavi.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov pa je novinarjem v Moskvi dejal, da delo strokovnjakov ne ovira Moskva, temveč "nezakoniti oboroženi" sobotni raketni napadi Velike Britanije, ZDA in Francije v Siriji. Tarča teh napadov so bila poslopja v bližini Damaska in Homsa, povezana s proizvodnjo kemičnega orožja.

Britanske trditve je označil za "še eno ugibanje naših britanskih kolegov" ter dejal, da se zaradi teh napadov v ZN ne morejo dogovoriti, ali naj ekipa strokovnjakov OPCW vstopi v Dumo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskovalna ekipa je v sirsko prestolnico Damask prispela v soboto, kjer naj bi raziskala obtožbe o domnevni uporabi kemičnega orožja v Dumi 7. aprila, ki je zahtevalo najmanj 40 življenj. Zahodne sile so za napad obtožile sirski režim, kar Damask in Moskva zanikata.



Desetčlanska delegacija naj bi na terenu zbrala vzorce ter opravila pogovore z žrtvami napada.

Namestnik sirskega zunanjega ministra Fasial al Mokdad je danes potrdil, da se je ekipa strokovnjakov večkrat sestala s sirskimi vladnimi predstavniki na pogovorih o sodelovanju. Ob tem je po poročanju sirske državne agencije Sana zatrdil, da je ekipa v državi na zahtevo sirske vlade.

Strokovnjaki ocenjujejo, da je bil v Dumi uporabljen klor, ne izključujejo pa niti možnosti uporabe živčnega strupa sarin. Po podatkih partnerskih organizacij Svetovne zdravstvene organizacije v Siriji je po napadu kakih 500 ranjenih razvilo simptome, značilne za izpostavljenost strupenim kemikalijam, kot so težave pri dihanju, motnje centralnega živčnega sistema in draženje sluznic.

Britanski veleposlanik Peter Wilson je na kriznem sestanku v Haagu, ki poteka za zaprtimi vrati, danes pozval udeležence k ukrepanju, da bi storilci bili kaznovani, saj v nasprotnem primeru obstaja tveganje nove uporabe kemičnega orožja v Siriji in drugod.

Ponovil je, da so London, Washington in Pariz v soboto zadeli omejene število tarč, ki bodo pomembno zmanjšale sposobnost sirskega režima za raziskovanje, razvoj in namestitev kemičnega orožja.

Francoski veleposlanik Phillipe Lalliot pa je države pozval k okrepitvi dela OPCW, tako da bi lahko dokončno odpravili "sirski tajni program" kemičnega orožja. Strokovnjaki OPCW so sicer leta 2016 sporočili, da je Sirija prijavljene zaloge kemičnega orožja uničila, a je Üzümcü večkrat opozarjal na "vrzeli in razhajanja" v trditvah Damaska glede zalog tega orožja.