Revija Reporter
Svet

Zaradi zastrupitve umrlo več kot 70 ljudi; Rusija krivdo prevrača na upornike

STA

5. apr. 2017 10:14 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Vojni zločini v Siriji (fotografija je simbolična).

Profimedia

Tarča letalskega napada na vzhodu Sirije je bil obrat za proizvodnjo raket s kemičnim orožjem na vzhodu sirskega mesta Kan Šejkun, trdijo Rusi.

Tako je danes po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal neimenovani predstavnik ruskega obrambnega ministrstva. Po zadnjih podatkih je v torkovem napadu umrlo najmanj 72 ljudi, od tega 20 otrok.

"Sirska letala so napadla velik teroristični obrat, v katerem so bile strupene snovi," so zatrdili v Moskvi.

Kot je v Moskvi še dejal predstavnik ruskega obrambnega ministrstva, so rakete s "strupenimi substancami" proizvajali v "terorističnem obratu" in so jih dobavljali Iraku, lani pa so jih uporabljali tudi pripadniki oboroženih skupin v sirski provinci Alep. "Zagotavljamo, da so te informacije v celoti nepristanske in resnične," je dodal.

Povedal je še, da so ruski vojaški specialisti zabeležili uporabo omenjenih izstrelkov v provinci Alep. "Videoposnetki z družabnih omrežij kažejo, da imajo tisti iz Kan Šejkuna enake znake zastrupitve kot žrtve lanskoletnega napada v Alepu," je še poudaril.

Zaradi torkovega napada bo danes v New Yorku nujna seja Varnostnega sveta Združenih narodov. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se bo začela predvidoma ob 16. uri po srednjeevropskem času. Velika Britanija, Francija in ZDA so že v torek predložile osnutek resolucije, v kateri VS ZN obsoja domnevni kemični napad v Siriji in zahteva celovito preiskavo. Resolucija med drugim predvideva uveljavitev ukrepov v skladu s 7. poglavjem listine ZN.

Besedilo resolucije, ki ga je pridobila francoska tiskovna agencija AFP, najstrožje obsoja uporabo kemičnega orožja v Siriji, še posebej v Kan Šejkunu, in izraža ogorčenje nad uporabo kemičnega orožja v šestletni vojni v Siriji. Prav tako predvideva ustanovitev preiskovalne skupine ZN in Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPWC), ki naj bi ugotovila, kdo je odgovoren za napade s kemičnim orožjem v Siriji. Od sirske strani resolucija tudi zahteva, da posreduje vse podatke iz načrtov poletov, letalskih dnevnikov in druge podatke o vojaških operacijah na dan napada.

Damasku resolucija tudi nalaga, da mora preiskovalcem ZN posredovati imena vseh poveljnikov helikopterskih enot ter preiskovalcem dovoliti srečanje z vsemi generali in drugimi visokimi častniki v petih dneh od zahteve za srečanje. Sirija naj bi v skladu z resolucijo predstavnikom ZN in OPWC tudi dovolila obiskati letalske baze, iz katerih bi lahko izvedli domnevni napad s kemičnim orožjem.

Velika Britanija, Francija in ZDA si prizadevajo, da bi VS ZN o osnutku resolucije glasoval že danes, a diplomati opozarjajo, da je vprašljivo, ali bo Rusija podprla osnutek resolucije.

Ob tem so ZDA že v torek od Rusije in Irana zahtevale, naj vplivata na sirskega predsednika Bašarja al Asada, da preneha z napadi s kemičnim orožjem. Ob tem je državni sekretar ZDA Rex Tillerson dejal, da bo moral al Asad odgovarjati za napade s kemičnim orožjem, še poroča AFP.

"Še naprej spremljamo grozljive razmere, a jasno je, kako deluje Bašar al Asad, z nasilnim, morilskim barbarizmom," je še dejal Tillerson.