Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija članico skupine Pussy Riot in satirika označila za "tuja agenta"

Deli na:
Rusija članico skupine Pussy Riot in satirika označila za "tuja agenta"

Nadežda Tolokonikova s svojo skupino Pussy Riot. - Foto: Profimedia

Rusija je danes vodilno članico skupine Pussy Riot Nadeždo Tolokonikovo in znanega satirika Viktorja Šenderoviča razglasila za "tuja agenta". Ministrstvo za pravosodje je na seznam "tujih agentov" uvrstilo tudi več drugih oseb, ki so kritične do Kremlja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tolokonnikova je ena od treh članic skupine Pussy Riot, ki so bile leta 2012 obsojene na dve leti zapora, potem ko so v osrednji moskovski cerkvi Kristusa Odrešenika zapele "punkovsko molitev", v kateri so obsodile tesne vezi ruske pravoslavne cerkve z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

63-letni Šenderovič je ugleden protikremeljski satirik in politični opazovalec.

Rusko ministrstvo za pravosodje je na seznam "tujih agentov" med drugim uvrstilo tudi novinarko Taisijo Bekbulatovo, zbiralca umetnin Marata Gelmana in članico skupine Pussy Riot Veroniko Nikulšino. "Te osebe sistematično razdeljujejo gradivo nedoločenemu krogu oseb, hkrati pa prejemajo tuja sredstva," je ministrstvo zapisalo v izjavi.

Oznaka "tuji agent" se v Rusiji uporablja za osebe ali skupine, ki prejemajo finančna sredstva iz tujine in se ukvarjajo s kakršno koli politično dejavnostjo. Seznam tujih agentov na ruskem ministrstvu za pravosodje se je od začetka leta znatno razširil. V začetku letošnjega leta je bilo na seznamu 17 imen, decembra pa jih je že več kot 100. Takšna oznaka navadno odvrača oglaševalce ter posledično otežuje delo organizacij in posameznikov, še navaja AFP.