gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

horoskop, astrologija Svet24.si

Horoskop za četrtek, 22. marca

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

indira2 Njena.si

Kje je Indira? Njena osebnost je neprepoznavna …

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Slovenija

Rusi rešujejo Agrokor, kakšna bo usoda Mercatorja?

Deli na:
Rusi rešujejo Agrokor, kakšna bo usoda Mercatorja?

Foto: Bobo

Hrvaški Agrokor in ena njegovih največjih upnic, ruska banka Sberbank, naj bi danes podpisala posojilno pogodbo.

Ta bo zagotovila likvidnost največje hrvaške družbe v naslednjih treh mesecih. Na sedežu hrvaške vlade pa je pričakovati srečanje podpredsednice vlade in gospodarske ministrice Martine Dalić z največjimi dobavitelji Agrokorja.

Sberbank je v ponedeljek zvečer za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnila, da bo dodatno financiranje pomagalo stabilizirati tekočo likvidnost Agrokorja in da ta problem rešujejo v sodelovanju z rusko banko VTB in in drugimi ključnimi bankami upnicami.

Spomnili so, da so se srečali s predstavniki ključnih bank upnic Agrokorja ter da bodo ob pomoči svetovalcev pripravili načrt likvidnosti koncerna za prihodnje tri mesece, o katerem naj bi soglasje dosegli do danes. V njem bi lahko bilo nakazano tudi, kakšna bo prihodnja usoda posameznih delov koncerna. Del Agrokorjeve trgovske veje je tudi Mercator.

Rešitev ob tem iščejo še v hrvaški vladi, ki je večkrat izpostavila, da si želi pogovarjati z vsemi akterji, ker je Agrokor pomemben steber gospodarstva južne slovenske sosede. Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek potrdil, da se bo podpredsednica vlade Dalićeva verjetno danes srečala z več glavnih dobaviteljev Agrokorja.

Največji Agrokorjevi dobavitelji, kot so Podravka, Kraš, Vindija, Dukat in Franck, so po ponedeljkovem srečanju dejali, da so uskladili interese, kako sanirati dolg, ki ga ima do njih ta največji hrvaški koncern. Potrdili so, da se bodo srečali s predstavniki vlade kot tudi z drugimi dobavitelji in predstavniki bank upnic.

Po mnenju dobaviteljev so domnevni predlogi bank upnic, da bi odpisali del dolgov od Agrokorja, nesprejemljivi. Agrokorjeve obveznosti do največjih dobaviteljev presegajo dve milijardi evrov, ocenjujejo na Hrvaškem.