denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Svet

Romney maja prvič zbral več denarja kot Obama

Deli na:

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je maja za predvolilno kampanjo zbral 17 milijonov dolarjev več kot njegov demokratski nasprotnik Barack Obama. To je prvič pred letošnjimi volitvami, da je Romney ali kakšen drug republikanski kandidat, zbral več denarja kot Obama.

Romney je maja zase in za tako imenovani Romneyjev sklad za zmago, ki zbira denar tako zanj kot za nacionalni odbor Republikanske stranke, zbral 76,8 milijona dolarjev. Obama je zase in za nacionalni odbor Demokratske stranke zbral 60 milijonov dolarjev. Romney in nacionalni odbor stranke sta imela tako maja v žepu 107 milijonov dolarjev, Obamova predvolilna kampanja pa skupnega zneska še ni objavila.

Romney je do sredine aprila zbiral denar le za svojo kampanjo brez sodelovanja z nacionalno stranko. Združitev operacij zbiranja denarja kandidatu omogoča, da lahko od posameznika dobi kar 75.000 dolarjev. Romneyjeva kampanja je od ljudi, ki so dali največ do 250 dolarjev, zbrala le 12 milijonov dolarjev. Kar pomeni, da večina denarja prihaja od premožnih volivcev, ki v Romneyju vidijo zagotovilo za nizke davke oziroma dobro naložbo za prihodnost.Tiskovni predstavnik Obamove predvolilne kampanje Ben LaBolt je dejal, da so Romneyjevo premoč v denarju pričakovali in mora služiti kot budnica demokratom, da razširijo svojo bazo donatorjev. Obama in Romney bosta zbrala veliko denarja tudi junija. Romney je samo v nekaj dnevih v Teksasu zbral 15 milijonov dolarjev, Obama pa je v New Yorku v ponedeljek in v Kaliforniji v sredo zbral skupno devet 9 milijonov dolarjev.

Vse tri velike države nimajo veliko besede pri izbiri strankarskih predsedniških kandidatov, ker so za volitve na vrsti ponavadi, ko je tekma že odločena. Vendar pa so pomembne za zbiranje denarja in za končno zmago, saj imajo največ delegatskih glasov. Teksas bo tudi letos volil za Romneyja, Kalifornija in New York pa za Obamo.

Loading...