kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Predsedniška kampanja v ZDA zaradi neurja začasno miruje

Deli na:
Predsedniška kampanja v ZDA zaradi neurja začasno miruje

Foto: Reuters

Predsedniška kandidata demokratske in republikanske stranke v ZDA tudi v torek nista vodila aktivne kampanje, čeprav je do volitev le še slab teden. Predsednik Barack Obama je opravljal svoje delo s koordinacijo pomoči po nevihti Sandy, Mitt Romney pa je v Ohiu počel nekaj podobnega.

Neurje Sandy ima nepredvidljive posledice za letošnjo kampanjo. Po eni strani pomaga Obami, ki se kaže v vlogi vodje in organizatorja zvezne pomoči. Za nastop na televiziji mu ni potrebno plačevati. Danes obiskuje hudo prizadeti New Jersey in republikanski guverner države Chris Cristie je bil v torek tudi na televiziji Fox poln pohval na račun predsednika, ki mu je dal telefonsko številko in omogočil hitrejši dotok zvezne pomoči.

"Obama je naredil veliko delo za New Jersey in sem mu izjemno hvaležen. V tem trenutku me politika ne zanima, ker imam 2,4 milijona ljudi brez elektrike, poplave in uničeno obalo," je dejal glavni govornik letošnje republikanske nacionalne konvencije, ki je še pred tednom dni Obami priporočal naj spakira kovčke in se pobere nazaj v Chicago.

Po drugi strani je newyorški župan Michael Bloomberg, ki sodi med politično neodvisne, ponudbo Obame o obisku prav tako hudo prizadetega mesta zavrnil. "Seveda bi ga radi videli, ampak imamo veliko dela. Nočem ga zavrniti, ampak obisk New Jerseyja predstavlja obisk cele regije in to je dovolj. Ljudje razumejo nevihto," je dejal župan, ki ni podprl nobenega predsedniškega kandidata.

Sandy je pomagal Romneyju s tem, da je pokvaril predčasne volitve, ki se jih je udeleževalo več demokratov kot republikancev. Manjša volilna udeležba pomaga republikancem in ljudje na severovzhodu ZDA se bodo naslednje dni posvečali drugim zadevam, kot je izbira predsednika.

Kandidata sta v anketah izenačena, čeprav ima na nacionalni ravni majhno prednost trenutno Romney. Vendar pa štejejo elektorski glasovi in Obama ima na videz veliko lažjo pot do 270 glasov, kolikor jih je potrebno za zmago. Resnično odprtih je le devet zveznih držav in vsi izračuni kažejo, da mora Romney dobiti veliko večino, predvsem pa zvezno državo Ohio.

Romneyjeva kampanja in njeni zavezniki so sicer začeli sedaj porabljati denar za oglase tudi v Michiganu, Pensilvaniji in Minnesoti, ki so bile doslej trdno v demokratskem taboru. Obamovi privrženci menijo, da gre za znamenje obupa, ker naj bi Romney ugotovil, da Ohia ne more osvojiti in skuša najti drugo pot do 270 elektorskih glasov. Romneyjevi privrženci pa pravijo, da je poraba v demokratskih državah izraz prepričanja v veliko zmago 6. novembra.

Če bi odločali ljudje z imenom Sandy, bi zmagal Obama. Spletna stran Yahoo je naredila analizo in ugotovila, da so "Sandyji" Obami doslej namenili več denarja za kampanjo kot pa Romneyju. Od 353 Sandyjev, ki so dali za kampanje najmanj 200 dolarjev, jih je 73 odstotkov darovalo Obami.