pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanci veliki zmagovalci ameriških volitev sredi predsedniškega mandata

Deli na:
Republikanci veliki zmagovalci ameriških volitev sredi predsedniškega mandata

Foto: Reuters

Republikanska stranka je na torkovih volitvah sredi predsedniškega mandata prvič po letu 2007 spet osvojila senatno večino, obenem pa še bolj povečala prednost pred demokrati v predstavniškem domu in tudi število guvernerskih položajev. Ameriški volivci so jezni, jezo pa so stresli na predsednika Baracka Obamo in njegovo stranko.

Brez dokončnih izidov v Virginiji, Louisiani, kjer bo potreben drugi krog, in na Aljaski, imajo republikanci v novem kongresu od 2015 do 2017 zagotovljenih že najmanj 52 od 100 sedežev, demokratom pa jih je skupaj z dvema neodvisnima senatorjema ostalo 45.

V predstavniškem domu so republikanci demokratom odvzeli najmanj devet dodatnih sedežev in bodo povečali svojo prednost, čeprav je za večino in popolno oblast dovolj le en sedež več. Republikanci so bili uspešni tudi na guvernerskih volitvah, saj so demokratom odvzeli najmanj tri položaje, med drugim tudi v Obamovem Illinoisu.

Vzporedne volitve kažejo, da je glasovalo 36 odstotkov demokratov, 35 odstotkov republikancev in 28 odstotkov neodvisnih volivcev. Uradnih podatkov o volilni udeležbi še ni, nedvomno pa je bila nizka. Od udeležencev volitev je bilo 51 odstotkov žensk ter 43 odstotkov starih med 46 in 64 let.

Tistih z dohodki nad 50.000 dolarjev na leto je bilo 64 odstotkov, z manj kot 50.000 dolarji na leto pa 34 odstotkov. Okrog 78 odstotkov udeležencev volitev skrbi gospodarski položaj in 70 odstotkov jih je menilo, da je ta slab. Gospodarstvo je bilo najpomembnejše vprašanje za 45 odstotkov udeležencev, za 25 odstotkov je bilo to zdravstvo, za 14 odstotkov priseljevanje, za 13 odstotkov pa zunanja politika.

Za 48 odstotkov udeležencev volitev je Obamova zdravstvena reforma šla predaleč, za 25 odstotkov ni zadostna, za 21 odstotkov pa je ravno pravšnja. Obama ni bil dejavnik za 46 odstotkov udeležencev volitev, za 53 odstotkov pa jih je bil in od tega jih je imelo slabo mnenje o njem 33 odstotkov, dobro pa le 20 odstotkov.

V ameriško politično zgodovino se je sinoči poleg Obame zapisal še en temnopolti politik, tokrat republikanec. Tim Scott je prvi temnopolti Američan, ki mu je uspelo dobiti volitve za predstavniški dom in sedaj tudi za senat. Obenem je prvi temnopolti Američan, ki je zmagal v južnjaški državi na ravni celotne države po obdobju rekonstrukcije, to je v času prisilne uprave ameriškega juga po porazu v državljanski vojni.


Tima Scotta je guvernerka Nikki Haley leta 2012 imenovala na položaj senatorja iz Južne Karoline Jima DeMinta, v torek pa je moral pred volivce za nadaljevanje zadnjih dveh let DeMintovega mandata in bo moral na volitve spet leta 2016.

Obama je po porazu demokratov na podobnih volitvah sredi predsedniškega mandata leta 2010 povedal, da so bili demokrati deležni dobre "izprašitve". Dve leti kasneje je spet osvojil predsedniški mandat, tokrat pa spet doživel poraz, ki ga bo danes poskušal razložiti. Že v petek bo imel srečanje v Beli hiši, kamor je povabil kongresne voditelje obeh strank.

"Ne verjamem, da se je predsednikov pogled na svet kaj spremenil z danes na jutri. On pa tudi ve, da se ni spremenil niti moj," je po zmagi na volitvah sinoči povedal vodja senatne manjšine, republikanec Mitch McConnell, ki bo januarja postal vodja večine namesto demokrata iz Nevade Harryja Reida. Obeta se torej nadaljevanje blokad s to razliko, da bodo sedaj senatni demokrati skušali blokirati pobude republikancev.

Obama bo imel nabrušeno pero za podpisovanje vetov na senatne predloge, če bo republikancem uspelo zbrati dovolj glasov proti obstrukciji demokratov. Pri tem seveda ni izključeno maščevanje republikancev, ker so jim demokrati odvzeli pravico blokad imenovanj Obamovih kandidatov za sodniške in pomembne položaje v administraciji.

Republikanska oblast v kongresu velikih sprememb v zunanji politiki ne bo prinesla. Ne bo jih sicer niti v domači notranji politiki zaradi medsebojnih blokad. V odnosih s tujino bo morda celo lažje sodelovati na primer pri sklepanju mednarodnih trgovinskih sporazumov, ker republikanci nimajo za vratom sindikatov kot demokrati.

V torek so volivci Oregona na referendumu potrdili zakonitost uživanja marihuane v rekreativne namene. Enako so storili tudi volivci okrožja Washington D.C., torej prestolnice zvezne države, ki je posebna upravna enota bolj ali manj pod upravo zveznega kongresa. Zato bo veselje za prebivalce prestolnice kratkotrajno, ker kongresni republikanci že napovedujejo odpravo referendumske odločitve.

Podoben referendum je potekal še na Aljaski, ki se bo prav tako skušala pridružiti državama Washington in Kolorado, ki sta prvi legalizirali marihuano za rekreativne namene. Pobuda za legalizacijo marihuane v medicinske namene pa ni uspela na Floridi, kjer je bilo potrebno zbrati 60 odstotkov glasov, referendum pa jih je prinesel okrog 57 odstotkov.