900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama in Romney z različno oceno podatkov o gospodarski rasti

Deli na:
Obama in Romney z različno oceno podatkov o gospodarski rasti

Foto: Reuters

Predsedniška kandidata demokratske in republikanske stranke sta petkovo poročilo ministrstva za trgovino o dvoodstotni gospodarski rasti ZDA v tretjem četrtletju ocenila različno. Za Baracka Obamo je kozarec na pol poln, za izzivalca Mitta Romneyja pa povsem prazen.

Romney je med kampanjo v zvezni državi Iowi povedal, da so dobili nov krog slabih gospodarskih novic. "Ko je bil sprejet stimulacijski program, je Bela hiša obljubila, da se bo gospodarska rast do danes pospešila na 4,3 odstotka. Počasna rast pomeni manj delovnih mest, manj denarja za plače. To je to, kar je proizvedla Obamova politika v zadnjih štirih letih," je dejal.

Časopis Wall Street Journal, ki je bolj na strani Romneyja, opozarja, da je bila tretjina rasti v tretjem četrtletju posledica vladne, predvsem vojaške porabe. Tako visok (0,7-odstoten) prispevek proračuna h gospodarski rasti so v ZDA nazadnje doživeli leta 2009, ko se je začelo okrevanje po zadnji krizi.

Romney v primeru zmage napoveduje veliko povečanje vojaškega proračuna, obljublja pospešeno gradnjo novih vojaških ladij, pa če jih vojska potrebuje ali ne.

Obamova kampanja je na kritike odgovorila z oceno, da Romney ne ponuja nič takšnega, kar bi lahko zagotovilo hitrejšo gospodarsko rast, ampak le pogreva stare recepte, ki so državo spravili v težave iz katerih se še vedno skuša izkopati.

Odgovor na to je imel Romney pripravljen. Priznal je, da je Obama nasledil slabo stanje, vendar pa dodal, da ga je potem še poslabšal s politiko, ki je okrevanje upočasnila. Obljubil je, da bo po zmagi na volitvah spravil skupaj republikance in demokrate ter našel rešitve, ki bodo pomagale k hitrejšemu okrevanju.

Predsednik Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Alan Krueger je po objavi poročila o gospodarski rasti sporočil, da je ostalo še veliko dela, vendar pa to poročilo skupaj z drugimi pomeni nov dokaz, da se gospodarstvo pomika v pravo smer in to že 13 mesecev zapored.

Tiskovni predstavnik Obamove kampanje Adam Fetcher je to izjavo ponovil in dodal, da so podjetja v dveh letih in pol dodala 5,2 milijona novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je najnižja od časa, ko je Obama prevzel položaj.