Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renziju že po dveh tednih na čelu italijanske vlade močno padla podpora

Deli na:
Renziju že po dveh tednih na čelu italijanske vlade močno padla podpora

Foto: Reuters

Komaj dva tedna zaseda premierski stolček in že je priljubljenost novega italijanskega premiera Mattea Renzija močno padla. Zaupanje Italijanov v najmlajšega premiera Italija v njeni zgodovini je v tednu dni padla z 62 na 55 odstotkov. Tudi vladi je podpora padla, saj ji glede na javnomnenjske raziskave zaupa 50 odstotkov vprašanih.

Še pred tednom dni je vladi zaupalo 56 odstotkov vprašanih, so pokazali podatki inštituta za javnomnenjske raziskave Ixe.

Število Italijanov, ki menijo, da Renzi svojih ambicioznih reform ne bo uspel speljati, po podatkih raziskave narašča. Renzijeva levosredinska Demokratska stranka (PD) ostaja najmočnejša posamezna politična stranka, saj bi zanjo glasovalo 30,5 odstotka vprašanih. V primeru predčasnih volitev bi levosredinsko koalicijo volilo 36,5 odstotka ljudi.

Desnosredinsko navezo iz Naprej Italije nekdanjega premiera Silvia Berlusconija, Nove desne sredine notranjega ministra Angelina Alfana in drugih desnosredinskih strank pa bi volilo 36,1 odstotka, izsledke raziskave povzema avstrijska tiskovna agencija APA.


Renzija sedaj čaka pomemben teden. V ponedeljek bodo namreč poslanci nadaljevali z razpravami o novi volilni zakonodaji, kar je ena od ključnih zavez novega premiera. V sredo bo Renzi predstavil svoj načrt za reformo trga dela. Z reformo želi Renzi spodbuditi zaposlovanje in gospodarsko rast.

Težave pa pestijo tudi Berlusconija, ki se je odpovedal kandidaturi svoje stranke na volitvah za Evropski parlament. "Ne morem potovati v tujino in voditi svoje kampanje. Sodniki mi niso dovolili niti udeležbe na kongresu Evropske ljudske stranke v Dublinu," je po poročanju italijanskih medijev potarnal Berlusconi.

Berlusconiju so namreč zaradi pravnomočne obsodbe zaradi davčne utaje avgusta lani odvzeli potni list. Zaradi obsodbe je bil tudi izključen iz italijanskega senata. Berlusconi sedaj upa, da bo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu upoštevalo njegovo pritožbo in odpravilo prepoved opravljanja in kandidiranja za javne funkcije, ki mu je bila naložena z obsodbo.

Obsojen je bil tudi na leto dni zapora, a mu zaradi starosti ni treba iti za zapahe. 10. aprila bo sodišče odločilo, ali bo kazen odslužil v hišnem priporu ali z družbenokoristnim delom, piše APA.