nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

HDZ v javnomnenjskih anketah povečala prednost pred SDP

Deli na:
HDZ v javnomnenjskih anketah povečala prednost pred SDP

Foto: Reuters

Med hrvaškimi volivci se že šesti mesec zapored krepi podpora največji hrvaški opozicijski stranki HDZ, ki je aprila dosegla 31,2 odstotka, je pokazala raziskava agencije Ipsos Puls, ki jo je v petek objavila komercialna Nova TV. Vladajoča SDP je aprila padla na 18,8 odstotka in v primerjavi z marcem izgubila štiri odstotne točke.

SDP je septembra lani padla na 17-odstotno podporo, kar je bil najslabši rezultat stranke v javnomnenjskih raziskavah od leta 2003. Marca se je povzpela na 23 odstotkov, najvišje v zadnjem letu dni. Aprila je znova krepko izgubila, kaže redna mesečna raziskava priljubljenosti političnih strank, ki so jo v prvi polovici aprila izvedli na 964 polnoletnih državljanih.

Tretja stranka je bil aprila Živi zid s 13,9 odstotka, ki se je nekoliko okrepil v primerjavi z marcem, medtem ko je Trajnostni razvoj Hrvaške (ORaH) četrti s 7,7 odstotka. Stranki podpora volivcev peša od novembra lani, ko je bila s 18,5 odstotka za HDZ in pred SDP.

Ostale stranke ne presegajo petodstotnega volilnega praga. Najbližje je združenje Most, ki so ga oblikovale lokalne politične stranke in neodvisne liste, predvsem v Dalmaciji. Pri prvi uvrstitvi na CroBarometer so dosegli 4,2 odstotka glasov. Sledi stranka zagrebškega župana, Bandić Milan 365 - Stranka solidarnosti in dela, ki jo podpira tri odstotke volivcev. Zaradi hrvaškega volilnega sistema si lahko obe obetata poslance v saboru.

Na stolčke v parlamentu lahko računajo tudi nekatere opozicijske stranke, ki samostojno ne presegajo enega odstotka, a so že v predvolilnih koalicijah. Ko gre za izbiro posamezne stranke, se je za neodločene izreklo 6,8 odstotka volivcev.

Desno koalicijo na čelu s HDZ podpira 33,8 odstotka anketirancev, levosredinsko vladno koalicijo pa 22,3 odstotka. Ko gre za koalicije, bi Živi zid podprlo 15,9 odstotka, ORaH pa 6,6 odstotka. Most je na 3,7 odstotka, Bandićeva stranka na 2,8 odstotka, vse ostale stranke pa imajo 7,8-odstotno podporo. Neopredeljenih je še 7,1 odstotka volivcev.

Redne parlamentarne volitve na Hrvaškem bodo verjetno v zadnjem letošnjem trimesečju, najpozneje pa februarja prihodnje leto.

Levosredinska vlada se lahko tolaži, da se že šesti zaporedni mesec rahlo zvišuje podpora vladnim politikam in je njene ukrepe aprila podpiralo 22 odstotkov anketirancev.