Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi: EU je kot orkester, ki igra na Titaniku

Deli na:
Renzi: EU je kot orkester, ki igra na Titaniku

Foto: Getty Images

Italijanski premier Matteo Renzi je zaostril besedno vojno z Brusljem, saj je Evropsko unijo primerjal z orkestrom, ki je nadaljeval z igranjem, ko je ladja Titanik tonila na dno Atlantskega oceana. Renzi se je z evropskimi funkcionarji že večkrat udaril zaradi proračunskih pravil in drugih vprašanj.

"EU je kot orkester, ki igra na Titaniku," je Renzi dejal za ameriški Bloomberg. Ob tem je poudaril, da si je njegova revitalizirana in reformirana Italija zaslužila pravico do igranja vodilne vloge pri oblikovanju prihodnosti EU.

"Danes smo izvedli reforme in smo v položaju, da evropskim partnerjem rečemo: Prijatelji, lahko spremenimo ta napačen, birokratski pristop," je zatrdil Renzi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Renzi se je precej odmevno udaril z Brusljem že zaradi italijanskih zahtev po rahljanju proračunskih pravil pakta o stabilnosti, s čimer bi lahko preko davčnih rezov in investicij za rast oživil italijansko gospodarstvo. Renzi je pakt stabilnosti večkrat označil za "pakt neumnosti".

41-letni nekdanji župan Firenc vztraja, da je zagovornik EU, a pogosto zveni kot evroskeptik, ko recimo udriha po bruseljskih "tehnokratih" in neuspehu EU pri obvladovanju migrantske krize.

Italijanski zunanji minister Paolo Gentiloni je sicer v torek v Rimu gostil svoje kolege iz ostalih petih ustanovnih članic EU. Govorili so predvsem o prihodnosti EU.

Po večerji so ministri na druge države članice povezave naslovili skupno opozorilo, da morajo dati na stran "ozke lastne interese" ter znova najti "duha solidarnosti", saj je le tako Evropa lahko uspešna. Istočasno so poudarili, da EU "omogoča različne poti integracije".