stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Slovenija v žaklju ali ko je dovoljeno vse

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi je kritike reform primerjal z godrnjavimi upokojenci

Deli na:
Renzi je kritike reform primerjal z godrnjavimi upokojenci

Foto: Reuters

Italijanski premier Matteo Renzi kljub nasprotovanju številnih Italijanov vztraja pri uresničitvi reformnih ukrepov na področju trga dela. Dan po protestih v Rimu, na katerih je več sto tisoč ljudi protestiralo proti napovedanim ukrepom vlade, je Renzi na javni tribuni v Firencah kritike reform primerjal z godrnjavimi upokojenci.

"Ko se odpre novo gradbišče, se okoli njega nemudoma zberejo upokojenci, ki odkimavajo z glavami rekoč, 'tako se ne da narediti'," je v odzivu na sobotni množični protest danes na srečanju poslovnežev in javnosti v Firencah komentiral Renzi. Njihovo mišljenje odraža prepričanje, da če sami niso zmogli, tudi mi ne bomo zmogli, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil premier.

K sobotnemu protestnemu shodu v rimski prestolnici, ki naj bi se ga po ocenah organizatorjev udeležilo skoraj milijon protestnikov iz vse Italije, je pozval največji italijanski sindikat CGIL. Protest je bil uperjen proti napovedanim reformnim ukrepom, ki med drugim predvidevajo lažje odpuščanje zaposlenih.

Nezadovoljstvo med italijanskimi delavci in sindikati sproža predvsem načrtovana sprememba 18. člena delavskega statuta, ki zaposlenim v podjetjih z manj kot 15 zaposlenimi zagotavlja posebej močno pravno varstvo pred odpovedjo delovnega razmerja.

"Vztrajanje pri zakonu iz leta 1970 je tako kot uporabljati iPhone in se pri tem spraševati 'kje lahko vtaknem kovanec v telefon?' ali pa vstaviti film v digitalni fotoaparat. Italije z rolicami filma je konec," je bil slikovit Renzi.

Renzi je nedavno prejel podporo za reformne spremembe, imenovane Jobs Act, v zgornjem domu parlamenta, senatu, sedaj pa potrebuje še zeleno luč poslanske zbornice.