Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi v "uglednem" klubu: 1000 dni na čelu italijanske vlade

Deli na:
Renzi v "uglednem" klubu: 1000 dni na čelu italijanske vlade

Foto: Getty Images

Italijanski premier Matteo Renzi se je s tisoč dnevi na položaju uvrstil v "ugledni klub" predsednikov vlade z najdaljšim stažem.

Zaostaja še za Alcidejem De Gasperijem, Silviom Berlusconijem in Bettinom Craxijem. "V Italiji ni običajno, da vlada preživi tisoč dni," je poudaril Renzi v petek zvečer na novinarski konferenci.

Renzijeva vlada, ki Italijo vodi od leta 2014, je prav tako na četrtem mestu po dolžini vladanja, za dvema Berlusconijevima ter eno Craxijevo. Berlusconi je sicer edini premier od ustanovitve italijanske republike leta 1946, čigar vlada je zdržala celoten petletni mandat, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Na Apeninskem polotoku se je v 70 letih zamenjalo 63 vlad. Najdlje je bil na položaju oče italijanske republike De Gasperi, ki je Italijo vodil sedem let in pol - od decembra 1945 do julija 1953. A v tem času je vodil kar osem različnih vlad, med katerimi se je ena obdržala le 13 dni.

Renziju se stolček trenutno maje. Ankete namreč kažejo, da bodo Italijani na referendumu 4. decembra prepričljivo zavrnili ustavno reformo, ki bi državi med drugim prinesla večjo stabilnost. Renzi je v zadnjem času večkrat namignil, da bo v primeru zavrnitve reforme ustave odstopil s položaja.