Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rekordni dan: Igra Grand Theft Auto V v prvem dnevu prodaje do 800 milijonov dolarjev

Deli na:
Rekordni dan: Igra Grand Theft Auto V v prvem dnevu prodaje do 800 milijonov dolarjev

Foto: Reuters

Dolgo pričakovana video igra Grand Theft Auto V beleži rekordne prodajne rezultate. Družba Take-Two Interactive Software je sporočila, da je najnovejša izdaja v seriji Grand Theft Auto (GTA) samo v prvem dnevu prodaje na svetovni ravni zabeležila več kot 800 milijonov dolarjev prihodkov.

Omenjeni podatek sicer po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še ne vključuje dveh pomembnih trgov - Japonske in Brazilije, v katerih se prodaja še ni začela. Samo v Severni Ameriki se je sicer na dan začetka prodaje kar okrog 8300 prodajaln odprlo že opolnoči, da bi ugodilo najbolj neučakanim navdušencem.

Predhodna izdaja Grand Theft Auto IV, ki je na trg prišla aprila 2008, je v prvih petih dneh po izdaji zabeležila dotlej rekordnih 500 milijonov dolarjev prihodkov. Prva igra GTA je luč sveta sicer ugledala leta 1997, odtlej so po vsem svetu prodali že preko 114 milijonov kopij iger iz serije GTA.

Podjetje Rockstar Games, ki sodi pod okrilje družbe Take-Two Interactive Software, je najnovejšo izdajo v seriji video iger GTA razvijalo pet let, za njeno produkcijo naj bi porabili 270 milijonov dolarjev.



Različice igre GTA V za igralne konzole Xbox 360 ali Playstation 3 ali osebne računalnike z operacijskim sistemom Windows so začeli tržiti danes na globalni ravni, marsikje so trgovine z video igrami prav za to priložnost pripravile posebne polnočne dogodke. Japonska kot eden ključnih trgov za video igre bo medtem na japonsko različico morala počakati do prihodnjega meseca.

Franšiza GTA velja za eno najbolj priljubljenih video iger na svetu. Igralci se v grafično dodelanem izmišljenem svetu pretvorijo v tatove vozil, v ta okvir pa sodi med drugim tudi veliko nasilja, vključno z ubijanjem, in drugih družbeno nesprejemljivih ravnanj, kot je vožnja pod vplivom alkohola.

Po mnenju analitikov je nova izdaja v seriji GTA zelo pomembna tudi za celotno industrijo video iger in igralnih konzol. Slednje se namreč v zadnjih letih soočajo z vse večjim pritiskom s strani pogosto brezplačnih in vedno bolj priljubljenih iger za pametne mobilne telefone in tablice.