atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rekordna proizvodnja nafte v Iraku

Deli na:
Rekordna proizvodnja nafte v Iraku

Foto: Reuters

Irak po besedah tamkajšnjega namestnika premiera, zadolženega za energetiko, Huseina al Šahristanija proizvede več kot tri milijone 159-litrskih sodov nafte dnevno, kar je največ po letu 1979. Irak namerava letos še okrepiti proizvodnjo črnega zlata, in sicer na 3,4 milijona sodov dnevno.

Hkrati namerava država letos povečati tudi izvoz nafte - ta naj bi po načrtih dosegel 2,6 milijona 159-litrskih sodov dnevno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irak je januarja izvozil 65,3 milijona sodov črnega zlata, kar je povprečno 2,1 milijona sodov dnevno, in tako iz tega naslova zaslužil 7,123 milijarde dolarjev.

Država si po Šahristanijevih pojasnilih obeta koristi tudi od novega izvoznega terminala v Perzijskem zalivu, preko katerega bo izvoz stekel v prihodnjih dnevih.

Po besedah tiskovnega predstavnika naftnega ministra Asema Jihada je terminal del načrta za povečanje tako proizvodnih zmogljivosti kot izvoza. Drugi od petih načrtovanih terminalov bo po pričakovanjih končan letos. Cilj države po njegovih pojasnilih namreč je, da bi Irak zmogel samo z juga izvoziti pet milijonov 159-litrskih sodov dnevno.

Irak bo po navedbah oblasti do leta 2017 proizvedel okoli 12 milijonov 159-litrskih sodov dnevno, čeprav je Mednarodni denarni sklad ocenil, da je ta projekcija previsoka.