Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovenija glede terorizma med najvarnejšimi državami na svetu

Deli na:
Slovenija glede terorizma med najvarnejšimi državami na svetu

Foto: Reuters

Zadnja raziskava avstralskega Inštituta za ekonomijo in mir ugotavlja, da je število terorističnih napadov in njihovih žrtev v svetu vrhunec doseglo leta 2007, od takrat naprej pa pada. Najbolj prizadete države so Irak, Pakistan, Afganistan, Indija in Jemen. Slovenija je sodeč po študiji med redkimi državami, ki terorizma ne občutijo.

Slovenja je glede na t.i. globalni teroristični indeks Inštituta za ekonomijo in mir, ki ga oblikujejo na podlagi podatkov konzorcija pri ameriški Univerzi Maryland, med najvarnejšimi državami na svetu. Od leta 2002 naprej indeks ni zaznal niti posredne povezave Slovenije s terorizmom.

Omenjeni indeks sicer zajema 158 držav, Slovenija pa je za leto 2011 na 116. mestu. V soseščini so podobno "čiste" le še Hrvaška, Poljska, Črna gora in Slovaška. Takšnih držav je bilo lani po svetu skupaj 31.

Globalni teroristični indeks še ugotavlja, da so zahodne države hote ali nehote terorizem uspešno razširile v druge dele sveta. Število terorističnih dejanj je začelo po svetu naraščati po začetku vojne v Iraku leta 2003. Leta 2002 je bilo 982 napadov in 3823 smrtnih žrtev, lani pa je bilo napadov 4564 in žrtev 7473. To je sicer za 25 odstotkov manj kot leta 2007.



Vojaška posredovanja zahodnih držav so vodila v povečanje nevarnosti terorizma, vendar pa ne v teh državah samih, ampak predvsem v islamskem svetu. Najbolj varna ostaja Severna Amerika, tudi ob upoštevanju terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001. Evropejec ima npr. v povprečju 19-krat več možnosti, da doživi teroristični napad, kot pa prebivalec Severne Amerike.

Najbolj trpi Irak, saj je bila kar tretjina žrtev vseh terorističnih napadov v zadnjem desetletju v tej državi. Skupaj s Pakistanom in Afganistanom Irak beleži več kot polovico vseh napadov po svetu. Statistika tako potrjuje besede administracije nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha mlajšega "Borimo se tam, da se nam ne bo potrebno boriti doma".

Lani so največje poslabšanje glede terorizma beležili v Jemnu in zaradi državljanske vojne tudi v Siriji. Položaj pa se je najbolj opazno izboljšal v Alžiriji in Kolumbiji. Statistika sicer zajema le dejanja "nedržavnih akterjev".