kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rehn: Izhod iz recesije še ne pomeni konca krize

Deli na:
Rehn: Izhod iz recesije še ne pomeni konca krize

Foto: Reuters

Gospodarstvo območja evra je na poti okrevanja, je prvo oceno evropskega statističnega urada Eurostat, ki kaže, da se je evropska denarna unija po letu in pol izvila iz recesije, komentiral evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. Ob tem je posvaril pred "samozadovoljnostjo" in dodal, da evrske države čaka še veliko dela.

"Upam, da ne bo prezgodnjih, samočestitajočih si izjav, ki bi namigovale, da je krize konec," je Rehn zapisal na svojem blogu. Kot je poudaril, so znamenja rasti "previdna", položaj pa še vedno negotov.

V tej luči je komisar opozoril na "nesprejemljivo visoko" brezposelnost v nekaterih državah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rehn pa na drugi strani verjame, da danes objavljeni podatki kažejo, da politika varčevanja in strukturnih reform daje rezultate.

"A pot do našega končnega cilja, to je vzdržnega modela rasti, ki bo zagotavljal več delovnih mest, je še dolga," je menil. "Vzdržno okrevanje je v našem dosegu, a le, če bomo ohranili spopad s krizo na vseh frontah," je še dodal.

Tako območje evra kot celotna EU sta v letošnjem drugem četrtletju na ravni trimesečja beležila 0,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), je v prvi oceni danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Na letni ravni sta obe območji po sezonsko prilagojenih podatkih zabeležili padec, in sicer 0,7- oz. 0,2-odstoten.

Rezultat je celo boljši od pričakovanj analitikov, ki so za območje skupne evropske valute napovedovali 0,2-odstotno rast. Evropska denarna unija se je tako izvila iz recesije, ki je trajala 18 mesecev.