državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razvpiti tolmač znakovnega jezika: Shizofrenijo imam, kar naenkrat sem zaslišal glasove

Deli na:
Razvpiti tolmač znakovnega jezika: Shizofrenijo imam, kar naenkrat sem zaslišal glasove

Foto: Reuters

Tolmač znakovnega jezika na nedavni spominski slovesnosti za preminulim bivšim južnoafriškim predsednikom Nelsonom Mandelo, ki naj bi si kretnje izmišljeval, je danes poskušal braniti svojo čast. Pojasnil je, da trpi za shizofrenijo, med slovesnostjo pa da je kar naenkrat "izgubil koncentracijo in zaslišal glasove".

"Ničesar nisem mogel storiti. Bil sem sam v nevarni situaciji. Poskusil sem se nadzorovati in svetu ne pokazati, kaj se mi je zgodilo. Zelo mi je žal, to je situacija, v kateri sem se znašel," je za dnevnik The Star pojasnil 34-letni Thamsanqa Jantjie, ki je napad bolezni pripisal stresu.

"Življenje je nepošteno. Tisti, ki ne razumejo te bolezni, bodo mislili, da gre za lažen izgovor," je dejal in zatrdil, da prejema ustrezna zdravila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zagotovil je tudi, da ima ustrezne strokovne kvalifikacije za tolmača znakovnega jezika in dejal, da je bil navdušen, ko je izvedel, da bo delal na spominski slovesnosti za Mandelo. "Tolmačil sem že na številnih konferencah," je dejal in dodal, da se ni doslej še nihče pritožil nad njegovim delom.



Je pa bila skupnost gluhih toliko bolj zgrožena nad njegovim zadnjim nastopom. Obtožili so ga norčevanja iz znakovnega jezika in ga kritizirali, ker je pravzaprav onemogočil, da bi lahko gluhi sodelovali pri tako pomembnem dogodku v zgodovini Južnoafriške republike.

"Moški na odru je v vsem času uporabil največ štiri znake, mogoče pet. Ves čas je ponavljal iste znake. Vsekakor ni tolmačil tega, kar je govoril govornik," je dejala predavateljica za znakovni jezik na univerzi v Johannesburgu Naomi Janse Van Vuuren.

Južnoafriška vlada incident preiskuje. Jantjie sicer trdi, da je delo prejel prek agencije SA Interpreters, kjer da dela kot "višji tolmač". Najem tolmača za slovesnost naj bi urejala vladajoča stranka Afriški narodni kongres (ANC).