stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razočarani Egipčani ob drugi obletnici vstaje znova na ulicah

Deli na:
Razočarani Egipčani ob drugi obletnici vstaje znova na ulicah

Foto: Reuters

Dve leti po začetku množičnih protestov proti takratnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku je včeraj več tisoč Egipčanov protestiralo proti novi islamistični vladi in predsedniku Mohamedu Mursiju. Pri tem so v več mestih izbruhnili spopadi s policijo, v katerih je bilo po navedbah reševalcev poškodovanih najmanj 252 ljudi.

V Kairu, kjer so varnostne sile v pripravljenosti, se je več tisoč protestnikov zbralo na znamenitem trgu Tahrir, v bližini pa je prišlo do niza posamičnih spopadov s policijo. Demonstranti so se odpravili tudi pred predsedniško palačo v predmestju Kaira, kjer jih je policija pregnala s solzivcem, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Protestniki so se v Kairu za krajši čas zbrali tudi pred zgradbo državne televizije in na cesti začasno ustavili promet v obe smeri. Prišlo so tudi pred poslopje ministrstva za informiranje. V bližnje poslopje, kjer ima urade Muslimanska bratovščina, iz katere izhaja Mursi, pa so protestniki metali kamenje.

Že dan pred včerajšnjimi napovedanimi protesti so se v četrtek v bližini trga Tahrir v Kairu spopadli policisti in nasprotniki vlade, ki so želeli podreti betonski zid pred vladno četrtjo. Pri tem je bilo poškodovanih 16 ljudi.


Demonstracije in spopadi s policijo so včeraj potekali tudi v Aleksandriji na severu države, potem ko so protestniki obkolili policijsko postajo ter vanjo začeli metati kamenje. Policija je odgovorila s streli v zrak in uporabo solzivca. Skupina protestnikov je vdrla v sodišče in blokirala ceste v središču mesta.

V Ismaliji na vzhodu in v Delti Nila na severu države so demonstranti napadali sedež tamkajšnjih lokalnih oblasti, v mestu Damiet pa so poslopje lokalnih oblasti obkolili. V kraju Kaf el Šejk so napadli stavbo sodišča, navajajo očividci. V vseh teh krajih je ob tem prišlo do spopadov s policijo.

Privrženci egiptovskih opozicijskih strank so za "družbeno pravičnost" in proti "vladavini Muslimanske bratovščine" protestirali tudi tudi drugod po Egiptu, med drugim v mestu Suez in kraju Al Ariš na Sinajskem polotoku.

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je medtem v četrtek govoril o kontrarevoluciji. Zatrdil je, da proteste proti vladi vodijo "ostanki Mubarakovega režima". Demonstranti pa Mursiju očitajo, da je izdal cilje revolucije, ki se je pričela 25. januarja 2011 in je 17 dni kasneje privedla do Mubarakovega odstopa.