pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Kitajskem v boju proti korupciji lani kaznovali 182.000 uradnikov

Deli na:
Na Kitajskem v boju proti korupciji lani kaznovali 182.000 uradnikov

Foto: Reuters

Na Kitajskem so lani v boju proti korupciji kaznovali več kot 182.000 uradnikov, so danes sporočili v Pekingu. Pristojna osrednja komisija partije za disciplinsko inšpekcijo je lani iz vse države prejela več kot 1,95 milijona prijav, preiskali pa so 172.532 primerov, je povedal namestnik predsednika te komisije Huang Shuxian.

Rezultat dela te komisije so disciplinske kazni 182.038 javnim uslužbencem, je povedal. Kazni pa so variirale od zgolj opozorila do izključitve iz partije ali pa še kaj hujšega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Boj proti korupciji je sicer ena prioritet novega kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Ob prihodu na oblast pred dobrim letom dni je opozoril, da bi korupcija lahko uničila kitajsko komunistično partijo, zato se morajo proti njej boriti z vsemi sredstvi.

Zavzel se je za kaznovanje tako visokih uslužbencev ali "tigrov", kot tudi nižjih ali "muh", kot jih tudi imenujejo. Le tako bodo po njegovih besedah lahko ohranili "čistost znotraj organizacije".

Kritiki sicer opozarjajo, da Xi ni izvedel še nobenega sistemskega ukrepa, da bi zajezil korupcijo med državnimi uradniki na Kitajskem, ki naj bi bila praktično del folklore, navaja AFP.

Od lanskega novembra je sicer "padlo" že najmanj 19 visokih uradnikov na položajih namestnika ministra ali višje. Med njimi sta tudi vodja nadzornega telesa za državno lastnino Jiang Jiemin in nekdanji namestnik ministra za javno varnost Li Dongsheng, še navaja AFP.