Revija Reporter
Svet

Raziskava: Britansko gospodarstvo bi lahko zaradi brexita padlo na sedmo mesto globalne lestvice

STA

23. dec. 2018 6:00

Deli na:

Po neuradnih informacijah naj bi britanska vlada razmišljala o novem referendumu.

Profimedia

Britansko gospodarstvo bi lahko prihodnje leto s petega zdrsnilo na sedmo mesto med svetovnimi gospodarstvi, kaže raziskava revizijske družbe PWC. Ta med razlogi navaja negotovost zaradi bližajočega se brexita, ki je upočasnila gospodarsko dejavnost in znižala vrednost funta, je poročal Reuters.

PWC Veliki Britaniji za prihodnje leto napoveduje 1,6-odstotno gospodarsko rast. V skupnem merilu bi jo prehiteli Indija in Francija, pri čemer ima še posebej prva po ocenah revizijske družbe zelo velik potencial, saj je njen trenutni BDP še precej nizek, obenem pa gre za najhitrejše veliko svetovno gospodarstvo.

Indija bi se lahko tako prihodnje leto zavihtela s sedmega na peto mesto, Francija bi ostala na šestem, Velika Britanija pa bi pristala na sedmem. Prva štiri mesta trenutno zasedajo ZDA, Kitajska, Japonska in Nemčija.

Ob pogledu v prihodnje leto se ponujajo trije scenariji: brexit na podlagi ločitvenega sporazuma in začetek pogajanj o sporazumu o prihodnjih odnosih, brexit brez dogovora ali drugi referendum in z njim morda obstanek Združenega kraljestva v uniji. Britanski finančni minister Philip Hammond je pred časom ocenil, da bo Brexit v vsakem primeru škodoval britanskemu gospodarstvu.