GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Razdejana katoliška cerkev v švedskem Göteborgu, kjer domuje med drugimi tudi slovenski duhovnik (FOTO)

Deli na:
Razdejana katoliška cerkev v švedskem Göteborgu, kjer domuje med drugimi tudi slovenski duhovnik  (FOTO)

Razdejanje v katoliški cerkvi Kristusa Kralja v švedskem Göteborgu - Foto: Zvone Podvinski

Na srečo v razdejani katoliški cerkvi Kristusa Kralja v švedskem Göteborgu ni bil nihče poškodovan, je v pogovoru za tednik Reporter povedal slovenski dušni pastir na Švedskem Zvone Podvinski. V času, ko je prišlo do oskrunitve, v njej ni bil nihče, prav tako ni bilo očividcev zunaj cerkve in ker na cerkvi nimajo kamer, s pomočjo katerih bi lažje odkrili storilce, za zdaj ni znano, kdo bi jo oskrunil. Policija se je nemudoma odzvala in prišla na kraj dogodka, prišel je tudi kriminalist.

Prva švedska maša je bila tudi tisti dan ob osmi uri zjutraj, pri kateri pomaga vsak drugi dan slovenski duhovnik Zvone Podvinski. V pogovoru z njim smo izvedeli, da je do oskrunitve cerkve prišlo v petek, 13. novembra, po drugi sveti maši v švedščini, ki se začne ob 11.30. »Po maši se je še pospravilo, kar je bilo potrebno in od 12.30 do približno 12.50 v njej ni bilo nikogar. Potem se je zgodilo, kar se je. Nekdo je v prezbiteriju z glavnega oltarja povsem razmetal prte in svečnike, na tleh je bil ambon (prižnica, kjer se bere sveta beseda). Velik sedež, za glavnega mašnika je precej težek, je skupaj z drugimi manjšimi stoli ležal v ladji. Ob Marijinem kipu na levi strani, kjer imamo napise kdo vse je umrl od lanskega novembra do letos, so bili prevrženi: seznam rajnih v zadnjem letu, venec, rože in sveča, ki je gorela v spomin na rajne. Velikonočna sveča je bila celo prelomljena na tri dele in vržena v krstni kamen. Zadaj, pri glavnem vhodu v cerkev so pesmarice in molitveniki, ki so v več jezikih in so bili razmetani, da se Bog usmili. Lahko se le zahvalimo, da ni bil poškodovan še tabernakelj z Najsvetejšim. V kapeli, kjer je kip Pieta in gorijo sveče, je bilo vse podrto, videlo se je, da je storilec te sveče pogasil z gasilnim aparatom.«

Foto: Zvone Podvinski - Razdejanje v katoliški cerkvi Kristusa Kralja v švedskem Göteborgu

Na vprašanje o tem, ali obstaja kakšen sum, kdo bi lahko oskrunil cerkev, običajno se najprej osumi pripadnike drugih ver, je duhovnik Podvinski odvrnil, da bi bilo krivično, če bi kogarkoli izpostavil. Zavrača ugibanja o tem, da bi to lahko storili muslimani ali morda pripadniki antife, kot so mu sicer nekateri sogovorniki že omenili: »Nimam pravice soditi, je pa za nas vse to zelo hudo, saj je cerkev vendar sveti prostor in zato se bojim za zveličanje teh duš, ki so povzročile takšno dejanje.«

Srčno upa, da bo še naprej mir in da se tudi pri njih ne bo začelo podobno kot v drugih državah, v Franciji, Avstriji, kjer je prišlo ob napadih na cerkve do smrtnih žrtev. Sam za zdaj nima strahu. V tej cerkvi mašuje med tednom v švedskem jeziku zjutraj ob osmih, ker zaradi covid-19 sodi v rizično skupino, ob tej uri pa je v cerkvi le manjše število vernikov. Omenil je, da v 27 letih, odkar je duhovnik za slovenske izseljence na Švedskem v enajstih skupnosti (pred leti jih je bilo trinajst) po vsej Švedski, se dejanje v takšni obliki še ni zgodilo.

Kdaj pa kdaj je bil v cerkvi kdo zelo glasen, običajno bolnik s psihičnimi težavami, eden izmed takšnih je med mašo prišel celo do enega izmed duhovnikov. Pred leti so bile denimo preluknjane vse gume na vozilih in tako ni bilo mogoče oditi na teren v druga mesta na Švedskem, prišlo je tudi do risanja po pločevini, kar jim je povzročilo veliko škodo. Prav zato duhovnik Podvinski razmišlja, da bi tudi tokrat lahko prišlo do storjenega dejanja zaradi kakšnih osebnih zamer, vsekakor pa bo treba počakati na odgovor policije.