rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Računsko sodišče oštelo Netanjahuja zaradi razsipnega življenja

Deli na:
Računsko sodišče oštelo Netanjahuja zaradi razsipnega življenja

Foto: Reuters

Izraelsko računsko sodišče je včeraj oštelo premierja Benjamina Netanjahuja zaradi prevelikega trošenja za vzdrževanje svojih zasebnih in uradnih rezidenc. Predsednik računskega sodišča Jozef Šapira sicer ni predlagal uvedbe kriminalne preiskave, kar tudi ni v njegovi pristojnosti, je pa zbrane dokaze posredoval državnemu tožilstvu.

Izraelski mediji so pred parlamentarnimi volitvami 17. marca, na katerih bo po anketah sodeč znova zmagal Netanjahu, obsežno poročali o premierjevem razkošnem življenjskem slogu.

Računsko sodišče v poročilu razkriva, da so se stroški za čiščenje, hrano in popravila v Netanjahujevi uradni rezidenci v Jeruzalemu in njegovem zasebnem domovanju v Cezareji dramatično povečali, ko je leta 2009 prevzel položaj, leta 2013 pa so se zmanjšali.

Poročilo omenja tudi nepravilnosti pri recikliranju steklenic, pri čemer je Netanjahujeva žena Sara denar pospravila v lasten žep, in nakup vrtnega pohištva za rezidenco v Cezareji.

Šapira je povedal, da je gradivo, povezano s steklenicami in vrtnim pohištvom, kot tudi drugo gradivo v začetku meseca posredoval državnemu tožilcu Jehudi Vajnštajnu. Po besedah predsednika računskega sodišča je bilo trošenje v nasprotju z načeli "sorazmernosti, razumnosti, varčevanja in učinkovitosti".

Poročilo razkriva, da so se stroški za hrano v rezidenci v Jeruzalemu z 211.000 šeklov (47.000 evrov) v letu 2009 povečali na 458.000 šeklov v letu 2012. Čeprav so imeli tam kuharja, so v letu 2011 več kot 92.000 šeklov porabili za dostavo iz restavracij. Poleg tega je premierjev urad porabil 8200 šeklov na mesec za čiščenje hiše v Cezareji, čeprav sta Netanjahujeva večino časa preživela v Jeruzalemu, povzema francoska tiskovna agencija AFP.