Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putinov obisk v Indiji v znamenju orožarskih poslov

Deli na:
Putinov obisk v Indiji v znamenju orožarskih poslov

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se danes mudi v Indiji, kjer se je srečal z indijskim premierjem Manmohan Singhom. Namen obiska je utrditev vojaških vezi, med zastavljenimi cilji je tudi podvojitev trgovinske menjave med Indijo in Rusijo v treh letih. Med drugim sta državi podpisali več milijard dolarjev vredne pogodbe o nakupu ruskega orožja.

Putina na enodnevnem obisku v Indiji, ki je dolgoletna zaveznica Rusije, spremlja več ministrov in visokih vojaških uradnikov.

Glavni poudarek obiska je vojaško-tehnološko sodelovanje med državama. Indija je trenutno največji uvoznik orožja na svetu, pri čemer rusko orožje predstavlja približno 70 odstotkov indijskega arzenala. Med letoma 2000 in 2010 sta državi sklenili za 30 milijard ameriških dolarjev orožarskih poslov.

"Rad bi poudaril, da je poglabljanje prijateljstva in sodelovanja z Indijo ena glavnih prioritet v okviru ruske zunanje politike," je Putin dejal pred obiskom. Čeprav je Rusija nekdaj imela praktično monopol na indijskem orožarskem trgu, je New Delhi v zadnjem času začel orožje kupovati pri drugih ponudnikih. Zato naj bi bil današnji obisk dobra priložnost, da Moskva poglobi poslovanje z Indijo in spodbudi razvijanje skupnih projektov.


Putin je pred obiskom še poudaril, da bo ključ prihodnjih skupnih odnosov med Rusijo in Indijo "skupen razvoj naprednega orožja namesto navadnega kupovanja orožja".

Na današnjem srečanju pa sta Rusija in Indija podpisali tudi pogodbo o nakupu 42 ruskih bojnih letal tipa suhoj in več kot 50 bojnih helikopterjev. Posel je vreden več milijard ameriških dolarjev. Podpisan je bil tudi sporazum o skupnem projektu proizvodnje pete generacije bojnega letala suhoj.

Pogovori so potekali tudi o skupnih projektih na področju jedrske energije. Rusija in Indija sta se sporazumeli o gradnji tretjega in četrtega jedrskega reaktorja v jedrski elektrarni Kudankulam v južni indijski zvezni državi Tamil Nadu, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal predsednik ruskega nacionalne jedrske agencije Rosatom Sergej Kirijenko. Obe strani sta podpisali kreditno pogodbo. Rusija je v Kudankulamu doslej zgradila že dva jedrska reaktorja, ki bosta začela obratovati leta 2013.

Na srečanju pa je poudarek tudi na večanju trgovinske menjave, ki naj bi po napovedih letos dosegla 10 milijard dolarjev, kar je precej več kot leta 2009, ko je znašala 7,5 milijarde evrov. Putin pa je postavil cilj, da bi se v treh letih menjava podvojila. "Naša trgovinska menjava je prestala posledice globalne krize in letos bomo z 10 milijardami dolarjev dosegli rekordne številke. Naš cilj je, da do leta 2015 dosežemo 20 milijard," je povedal Putin.