sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ob Ruski kapelici slovesnost v spomin na ruske vojne ujetnike

Deli na:
Ob Ruski kapelici slovesnost v spomin na ruske vojne ujetnike

Foto: Bobo

Ob Ruski kapelici pod Vršičem bo danes 20. tradicionalna slovesnost v spomin na ruske vojne ujetnike, ki jih je med prvo svetovno vojno zasul snežni plaz. Na njej bodo sodelovali številni visoki predstavniki Slovenije in Rusije, med njimi bosta zbrane nagovorila premier Janez Janša in podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov.

Iz Rusije se bodo slovesnosti ob 96-letnici kapelice pod Vršičem udeležili še delegacija dume na čelu s Sergejem Železnjakom, enota ruskih gardistov in delegacija ruske pravoslavne cerkve, ki jo bo vodil voskresenski škof Sava. Med slovenskimi predstavniki se bo dogodka ob kapelici med drugim udeležil obrambni minister Aleš Hojs.

Po slovesnosti ob kapelici, ki jo organizirajo občina Kranjska Gora, Društvo Slovenija Rusija in rusko veleposlaništvo v Sloveniji, bo v Kranjski Gori potekalo družabno srečanje.

Premier Janša, častni pokrovitelj slovesnosti ob kapelici, bo po slovesnosti v Kranjski Gori imel dvostranske pogovore s podpredsednikom sveta federacije Vorobjovom.

S tradicionalno slovesnostjo ob Ruski kapelici se predstavniki Slovenije in Rusije vsako leto konec julija spomnijo več sto umrlih ruskih vojakov, ujetnikov v prvi svetovni vojni, ki jih je leta 1916 pri gradnji ceste čez prelaz zasul snežni plaz.