mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin: Svet na ZDA ne gleda več kot zgled demokracije

Deli na:
Putin: Svet na ZDA ne gleda več kot zgled demokracije

Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je v mnenjskem članku v New York Timesu na Američane naslovil osebni poziv glede Sirije. Opozoril je, da bi lahko ameriški napad na Sirijo sprožil nov val terorizma. Za napad s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska je obtožil sirske upornike, ki naj bi hoteli s tem sprožiti posredovanje iz tujine.

V članku, ki je bil v sredo objavljen na spletni strani ameriškega časnika, je Putin zapisal, da se je zaradi nedavnih dogodkov odločil, da "neposredno nagovori ameriški narod in njegove politične voditelje".

Opozoril je, da bi lahko Združeni narodi doživeli enako usodo kot njihova predhodnica Liga narodov, "če bodo vplivne države obšle ZN in sprožale vojaške akcije brez odobritve Varnostnega sveta ZN".

Uporabo sile izven legitimne obrambe ali brez odločitve VS ZN je označil za "nesprejemljivo" in "dejanje agresije".

"Morebiten ameriški napad na Sirijo, navkljub močnemu nasprotovanju mnogih držav ter glavnih političnih in verskih voditeljev, vključno s papežem, bo vodil v več nedolžnih žrtev in stopnjevanje, lahko pa bi prišlo tudi do širitve konflikta daleč preko meja Sirije," je opozoril.

"Napadi bi povečali nasilje in sprostili nov val terorizma. Lahko bi spodkopali multilateralne napore za rešitev iranskega jedrskega vprašanja in izraelsko-palestinskega konflikta ter dodatno destabilizirali Bližnji vzhod in sever Afrike. Lahko bi vrgli iz ravnovesja celoten sistem mednarodnega prava in reda," je poudaril.

Zagotovil je, da Rusija ne ščiti sirskega režima, temveč mednarodno pravo. Ponovil je stališče Moskve, da napada s kemičnim orožjem 21. avgusta v predmestju Damaska niso izvedle režimske sile, temveč verjetno sirski uporniki, ki so hoteli "sprožiti posredovanje svojih močnih podpornikov iz tujine".



Pristavil je, da "poročil, da skrajneži pripravljajo nov napad - tokrat na Izrael - ni mogoče prezreti".

Menil je še, da milijoni po svetu vse bolj vidijo ZDA kot državo, ki "se zanaša samo na golo silo" in ne kot zgled demokracije. "Zelo zaskrbljujoče je, da so vojaška posredovanja v notranje konflikte v tujih državah postala vsakdanjik za ZDA. Ali je to v njenem dolgoročnem interesu?" je vprašal. Pri tem je omenil primere Afganistana, Iraka, pa tudi Libije.

Ocenil je, da v Siriji ne poteka "boj za demokracijo", temveč oborožen konflikt med vlado in opozicijo. "V Siriji je malo borcev za demokracijo. Več kot dovolj pa je borcev Al Kaide in skrajnežev vseh barv, ki se borijo proti vladi," je dejal. Ta "notranji konflikt, ki ga spodbujajo dobave orožja iz tujine za upornike", pa je označil za enega najbolj krvavih na svetu.

Pozval je k politični in diplomatski rešitvi sirske krize ter ocenil, da morajo ZDA, Rusija in vse članice mednarodne skupnosti izkoristiti pripravljenost sirske vlade, da svoje kemično orožje postavi pod mednarodni nadzor.

V "delovnem in osebnem odnosu" z ameriškim predsednikom Barackom Obamo pa je izpostavil naraščanje zaupanja.

Članek je objavil pred današnjim srečanjem ameriškega in ruskega zunanjega ministra Johna Kerryja in Sergeja Lavrova v Ženevi. Govorila bosta o ruskem predlogu predaje sirskega kemičnega orožja pod nadzor mednarodne skupnosti, na katerega je režim v Damasku že pristal. Kako dolgo bodo njuni pogovori trajali, ni znano.